KREDİ ALAN ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 98'İ BORCUNU ÖDEDİ

KREDİ ALAN ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 98'İ BORCUNU ÖDEDİ
SAMSUN Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Mesut Atav, 2013'te Samsun, Ordu, Amasya, Sinop illerinde 24 bin 212 çiftçiye 182 milyon 982 bin 948 lira kredi kullandırıldığını söyledi.

Atav, kredilerin yüzde 98 oranında geri ödendiğini belirtti.

Samsun Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Mesut Atav, Samsun, Ordu, Amasya, Sinop illerinde faaliyet gösteren kurumun 2013 yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi. 4 ilde 66 kooperatif müdürlüğü ve bunlara bağlı hizmet bürolarıyla 90 bin çiftçiye hizmet verdiklerini dile getiren Atav, 2013 yılında beklenilen hedeflere ulaştıklarını söyledi.

HEDEF 237 BİN TL'LİK KREDİ

Mesut Atav, geçen yıl 4 ilde 24 bin 212 çiftçiye 182 milyon 982 bin 948 TL kredi kullandırıldığını, kredilerin yüzde 98 oranında geri ödendiğini belirtti. Atav, "Ayrıca çiftçiye uygulanan faiz oranları yıllık yüzde 0-8 aralığındadır. Hatta kurumun dış kaynaklarla temin ettiği kredi maliyetinin yüzde 10 olmasına rağmen iki puan eksiğine yüzde 8'le kredi verilmektedir. Piyasada artan kredi maliyetleri çiftçiye yansıtılmamaktadır. Ancak yüksek piyasa faizlerine uzun süre mukavemet gösterilemeyeceği için faizlerin düşmesini umut ediyoruz. 2014 yılı ortaklarımıza kullandıracağımız kredi hedefimiz 237 milyon 600 bin TL. Ancak şartlar iyi olursa bu rakam 250 milyon TL'ye ulaşabililir. Çiftçi borcuna sadık, eğer ürünü değer ederse aldığı parayla önce borcunu ödüyor" dedi.

KURAKLIK NEDENİYLE 7 MİLYONLUK BORÇ ERTELENDİ

2013 yılında kuraklık nedeniyle 848 çiftçinin 7 milyon 318 bin 705 TL'lik borcunun ertelendiğini dile getiren Atav, "50 bin 711 ton gübre, 7 milyon 539 litre kırsal motorin, 12 bin ton karma yem, 5 bin ton kömür çiftçilerimize kredili veya peşin olarak satıld" diye konuştu.

'KURAKLIKTAN ÇİFTÇİ ETKİLENİRSE BİZ DE ETKİLENİRİZ'

Mesut Atav, tarımsal açıdan yağmur ihtiyacının karşılanması için henüz geç olmadığını da söyledi. Atav, "Önümüzde Mart, Nisan, Mayıs ayları var. Yağış gerçekleşebilir. Tahıl grubu için biraz sıkıntı yaşayacağız ama diğer ürünler için bölgemizde henüz riskli bir dönemde değiliz. Tabii bu durum çiftçi gibi kurum olarak bizi de etkileyecek. Tahsilatta sıkıntılar yaşayabiliriz. Biz de ertelemeler yapacağız. Elimizden geldiğince çiftçimizi zorlamayacağız. İnşallah yağış olur çiftçimiz de rahat eder" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.