Kaya mezarları define avcılarının hedefinde

Kaya mezarları define avcılarının hedefinde
Ordu'nun Kabadüz ilçesinde Helenistik döneme ait olduğu tahmin edilen kaya mezarlarının tescillenmemesi nedeniyle define avcılarınca tahrip edildiği bildirildi

İlçenin Gümüşdere Köyü'nde ormanlık ve kayalık bir alanda bulunan yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen kaya mezarlıklarının Ordu Müze Müdürlüğü'nce bilinmediği için tescillenmediği belirtildi. Gümüşdere Köyü sakinlerinden Serdar Şimşek yaptığı açıklamada, mezarların bulunduğu kayalar üzerindeki sembollerin define avcılarınca kırıldığını söyledi.

KAZILARDA BULUNAN KÜPLERİ PARÇALAMIŞLAR

Mezarların çevresinde define avcıları tarafından kaçak kazılar yapıldığını öne süren Şimşek, "Sarp ve dik kayalıklarda bulunan mezarlara ulaşıldığında mezarların bulunduğu alan 2 metreyi aşkın yükseklikte ve etrafı taşlarla çevrili. Mezarlara ulaşmak için dar bir kapıdan geçiliyor. Kayalar üzerinde 2 adet bulunan mezarlıkların üçüncüsünün de var olduğu söylentisi tahribatlara neden oluyor. Mezarların çevresinde define avcıları çok sayıda kaçak kazı yapmış. Kazılarda bulunan küpleri parçalamışlar" diye konuştu.

BÖLGENİN ZENGİNLİĞİNİN ARTMASINA NEDEN OLUR

Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı ise Derinçay ırmağının doğu yakasında kalan mezarların Helenistik dönemine ait olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Gümüşdere Köyü'nde bulunan kaya mezarlarının gün ışığına çıkartılmasının turizm açısından önemli olduğuna dikkat çeken Avcı, "Çok az kişi tarafından bilinen kaya mezarları oldukça eski döneme ait eserler. Bu eserler insanlara duyurulabilirse bölgedeki yayla turizmi çeşitlilik kazanır. Bölgenin doğal zenginliğine kültürel ve tarihi zenginliği de eklenirse bölge turizmi için mükemmel olur" dedi. Ordu Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi yetkilileri de, mezarların bulunduğu alanda kadastro çalışmalarının yapılmadığını, bu nedenle mezarların tescillenmediğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.