20 YTL'ye tüp!

20 YTL'ye tüp!
Tüpe "kaçak" indirimi

Evlerde ve işyerlerinde kullanılan 12 kilogramlık mutfak tüpünün 43 YTL ve küçük piknik tüpünün 8 YTL olması, özellikle lokanta, kahvehane gibi tüp kullanımının yoğun olduğu yerleri işleten esnafları, başka yöntemler aramaya itiyor. Piyasada aynı kilogramdaki tüpler 27 ile 35 YTL arasında satılırken, otogaz dolumu yapan bazı tesislerde de kaçak tüp doldurulması sonucu isteğe bağlı oranda tüpgaz doldurulduğu öne sürülüyor.

TÜPE PARAN KADAR GAZ
Vatandaşların, tehlikeli olmasına rağmen kaçak dolum tesislerinde mutfak tüplerini istedikleri miktarda doldurdukları belirtilirken, bu tesislerin bir çoğunun Ankara yolu üzerinde ve ilçelere bağlantı yollarında bulunan LPG dolumu yapan yerler olduğu kaydediliyor. Ayrıca kaçak dolum yapan tesislerin birden fazla tüp doldurdukları, tek getirilen boş tüplerin ve tanımadıkları kişilerin dolum işlerini yapamadıkları iddia ediliyor. Kaçak tüp dolum tesislerinde, ödedikleri fiyata göre tüplerini doldurduklarını söyleyen esnaf ve vatandaşlar, "Fahiş tüp fiyatları, bizleri kaçak dolum tesislerine gitmeye zorladı. Piyasada 43 YTL olan bir tüp, 30 YTL'ye doldurulabiliyor. Ayrıca, 20 YTL'ye de tüp doldurma şansı var" diyor.

ESNAFA ÖZEL SERVİS
Kaçak dolum tesislerinin yanı sıra, tüp şirketlerine ait araçların, özellikle esnafların yoğun olduğu bölgelere "özel" servis yaptıkları da iddialar arasında yer alırken, tüp bayileri bu durumun yasal olmadığını ve hukuki işlem başlatılması gerektiğini söylüyor. Ana tesislerden araçlarla bayilere verilmeden esnaflara servis edilen tüplerin fiyatının ise 27 YTL ile 35 YTL arasında değiştiği ifade ediliyor. Satışın kendilerine yarar sağladığını ve piyasadan ucuz tüp satın aldıklarını kaydeden esnaflar bu durumdan memnun olurken, bayiler 'isyan' edecekleri günün yakın olduğuna işaret ediyor.

ESNAFA 30, BAYİYE 37 YTL
Tüp firmalarının genel müdürlükleri ile sorun yaşamak istemedikleri için isim ve fotoğraflarının yayımlanmasını istemeyen tüp bayileri, her geçen gün zarar ettiklerini söyleyerek, "Piyasada 43 YTL'ye sattığımız tüpü biz bölgeden 37 YTL'ye alıyoruz. Ama onlar esnaflara, tanıdıklarına 30 YTL'den veriyorlar. Dağıtımı kendi araçlarıyla yapıyorlar. Yaptığımız anlaşmalarda 50 bin YTL teminat gösteriyoruz, 'başka tüp satmayacağız' diyoruz. Ama yaşananlar ortada, böyle giderse suç duyurusunda bile bulunacağız" diye konuşuyor.

BAKAN KAÇAKÇILARI UYARDI
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da son günlerde oto LPG istasyonlarında özellikle mutfak tüplerine kaçak dolum yapıldığının tespit edildiğini belirterek, konunun bakanlığın sıkı denetiminde olduğunu açıklıyor. LPG Piyasası Yasası'na göre istasyonlarda tüp dolumu yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, bu tür olayların vatandaşların can ve mal güvenliği açısından büyük tehlike oluşturduğunu ifade ediyor. Çağlayan, aralıksız süren denetimler sonucunda son haliyle 3 bin 998 adet oto gaz istasyonunun denetlendiğini, bunlardan 382'sinin mevzuata aykırı faaliyetten mühürlenerek faaliyetlerinin durdurulduğunu vurguluyor. Çağlayan, denetimlerde ayrıca Hatay ilinde 6 istasyon, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Kocaeli'de de birer LGP istasyonunun tüp dolumu yapmaya yarayan aparat bulunduğundan mühürlendiğini dile getiriyor.

VERGİ DAİRESİ 'TİTİZ' DAVRANIYOR
Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, konunun mali yanının kendilerini ilgilendirdiğini ve kaçak dolum yapılmasının haricinde, bayi harici yapılan tüp satışındaki kayıt dışına yönelik çalışmalarının olduğunu söylüyor. Gelen ihbarları titizlikle incelediklerini kaydeden Sevgi, "Başkanlığımız bu konuda kayıt dışını ve kazancı araştırmakla görevlidir. Gelen ihbarları yakından inceliyoruz. Tüp dolumu veya satışında fatura kesilmediği bilgisi geldiğinde derhal incelemeye alırız" ifadelerini kullanıyor.

EVLERİNE BOBMA YERLEŞTİRİYORLAR
Yetkililer kaçak olarak doldurulan tüplerin, hava ayarı yapılmadığı için patlamaya hazır birer bomba gibi olduğunu ifade ederek, şu bilgileri veriyor; “Bir kaç YTL kâr etmek isteyen vatandaşlar, evlerine birer bomba yerleştiriyor. Mutfak tüpüne araçlarda kullanılan gazın doldurulmasını isteyenler de, dolduran istasyonlar da çalışanlar da bilinçsizce hareket etmektedir. Mutfak tüpünün bir apartmanda patlaması birçok kişinin ölmesi ya da yaralanmasına neden olabilir. Tüp gaz dolum tesislerinde kontrol altında ve garantili olarak doldurulan mutfak tüpleri çok iyi denetim altında üretilmektedir, oto gaz ile doldurulan mutfak tüplerine ince ayar yapılmadığı için tüpün tüm güvenliği de ortadan kalkmaktadır.