‘Tıp turizmi Türkiye’ye 8 milyar dolar getirir’

‘Tıp turizmi Türkiye’ye 8 milyar dolar getirir’
Sağlık turizmi raporu hazırlayıp bunu Maliye Bakanı Şimşek'e sunan DEİK, KDV teşviğiyle 2015'ten itibaren yıllık 8 milyar dolar gelir sağlanabileceğini öngörüyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye'nin tıp turizminde dünyada öne çıkması için KDV teşviği talep ediyor. Bunun için hazırlanan bir raporu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunan DEİK, sağlık turizmde 1 milyar dolar ciroya ulaşan Türkiye'nin ucuz tedavi ücretleriyle Hindistan, Tayland, Singapur ve Tayvan gibi sağlık turizminde dünyanın en büyük ülkeleriyle yarışır hale geldiğinin altını çiziyor. DEİK'in sağlık turizmine ilişkin raporuna göre, tıp turizminde rekabetçi fiyatlarla tedavi hizmeti sunabilmesi için KDV teşvikine ihtiyaç duyan Türkiye, bu teşvikin sağlanması durumunda 2015 yılından itibaren 8 milyar dolar gelir yaratma potansiyeline sahip bulunuyor.

11 BİN DOLARA BY-PASS
ABD'de tedavi başına 100 dolar ödeyen bir hastanın tedavi maliyetinin bu ülkelerde 7-8 dolara kadar düşebildiği belirtilen raporda, tıp alanının ülkenin turizm potansiyeliyle birlikte düşünüldüğünde önemli avantajları olduğu ifade ediliyor.
DEİK'in hazırladığı raporda, ABD'de by-pass ameliyatının 129 bin dolara yapıldığı, Türkiye'de aynı ameliyatın 11-15 bin dolara yapılabildiği belirtiliyor. Bu alanda en ucuz ülke 8 bin 666 dolarla Hindistan olarak belirtiliyor. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:
Türkiye'nin en rekabetçi fiyat sunduğu tedavi hizmetlerinden biri omurga ameliyatı. Bu alanda Türkiye'deki giderler 7 bin 125 dolar olarak ölçülürken Hindistan 12 bin, Singapur 9 bin dolar fiyat veriyor. Omurga ameliyatı Tayland'da 7 bin, Tayvan'da ise 5 bin 900 dolara yapılıyor. Türkiye'de son dönemde rağbet gören liposuction ameliyatlarında maliyetlerin rakiplerine göre yüksek kaldığı dikkat çekiyor. Türkiye'de bu ameliyat 3 b in 333 dolara, Tayland'da ise bin 200 dolara yapılıyor. Hindistan liposuction için 2 bin 500 dolar, Singapur ise 3 bin dolar fiyat veriyor.

GLOBAL ANLAŞMA ŞARTA
Universal Hospitals Group Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu ise konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de mevcut sağlık turizminin ülkeler veya kurumlar arası anlaşmalar sonucunda oluşturulmadığına dikkati çekti.