Engelli yakını olan memur nöbet tutmayacak

Engelli yakını olan memur nöbet tutmayacak
Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Basın Sözcüsü Psikolojik Danışman Hasan Tahsin Yazıcı, bakıma muhtaç engelli çocuğu olan mlemurların nöbetlerden muaf olacağını açıkladı.

Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Basın Sözcüsü Psikolojik Danışman Hasan Tahsin Yazıcı, ailesinde engelli bulunan ve bakmakla yükümlü olduğunu belgelendiren memura mesaisinde kolaylık sağlanması, nöbet ve vardiyalı çalışmadan muaf tutulması konusunda Başbakanlık tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına talimat gönderildiğini söyledi.

SAĞLIK-SEN'İN ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Yazıcı, "2009 toplu görüşmelerinde, Sağlık-Sen'in önerisi üzerine, ailesinde engelli bulunan memura, bir saat erken mesai ile nöbet ve vardiyalı çalışma muafiyeti hakkı konusunda mutabakata varılmıştı. Konuyla ilgili düzenleme, toplu görüşmelerde mutabakata varılan kararların uygulanması hakkında 30 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Başbakanlık genelgesi içinde yer aldı" dedi.

KİMSE NÖBET YAZAMAYACAK

Ailesinde engelli birey bulunan memurların mesai bitiminin ardından nöbet tutmayacağını açıklayan Yazıcı, şunları söyledi: "Artık bakıma muhtaç ağır dereceli engelli çocuğu bulunan memurlar mesaisi bittikten sonra kendisine nöbet yada vardiya görevi verilemeyecek. Bu sayede bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan memur, engelli çocuğuna daha fazla vakit ayırabilecek ve onun ihtiyaçlarını karşılayabilecektir. Dolayısıyla engelli çocuğunun bakımını üstlenen ve onun ihtiyaçlarını karşılayan memurlar açısından bu bir kazanımdır; ancak bu genelgede özellikle günlük 8 saatlik mesai yapan ve bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan memurların mesaisinin 1 saat erken bitirilmesiyle ilgili bir açıklama bulunmamaktadır. Bu durum özellikle yeniden alınmalıdır ve genelgeye bu madde yerleştirilmelidir. Yani bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan memura gün içinde mutlaka 1 saat erken işten çıkma hakkı verilmelidir. Bu sosyal kazanımın engelli bireylere ve ailelere çok büyük faydası olacaktır.
Ayrıca bu haktan şu anda polis memurlarımız, askerler v.b. gurupta bulunan memurlar yararlanamamaktadır. Bu hakkın daha da genişletilerek bütün memurları kapsayacak şekilde düzenlenmesi herkesin yararına olacaktır"

Miraç ÖZTÜRK