Kızılırmak deltasında kuşlar kitaplaştırıldı

Kızılırmak deltasında kuşlar kitaplaştırıldı
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından ''kuş cenneti'' olarak bilinen Kızılırmak Deltası'nın korunması amacıyla mevcut bitki ve fauna envanterinin oluşturulduğu rehber kitap hazırlandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik (Kuş Bilimi) Araştırmalar Merkezi Görevlisi Kiraz Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği (DYKD) Avrupa Birliği (AB) ve DPT tarafından desteklenen proje kapsamında Kızılırmak Deltası'nın korunması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kızılırmak Deltası'nın öneminin bilinmesi ve tanınması amacıyla yürütülen çalışmaların ''Önemli Bir Doğa Mirası, Kızılırmak Deltası'' adıyla kitaplaştırıldığını belirten Erciyas, ''Toplam 395 sayfadan oluşan kitapta, deltanın flora ve faunasının yer aldığı 360 bitki ve 325 kuş türü, fotoğraf ve bilgileriyle yer alıyor. Bu kitap 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda tamamlandı ve kitapta sadece deltada gözle görülebilecek canlılara yer verildi. Önemli Bir Doğa Mirası, Kızılırmak Deltası rehber kitabı kendi alanında önemli bir kaynak kitap oldu'' dedi. Kitabın ilk etapta 500 adet basıldığını açıklayan Erciyas, kitabın bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra araştırmacılara ve turizm şirketlerine de gönderileceğini belirtti.

KIZILIRMAK DELTASI
Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.
İrili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada, bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi. Kış döneminde ise 100 binin üzerinde su kuşunun kışladığı deltanın, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneminin bulunduğu kaydediliyor.