Yer altındaki eylem sona erdi

Yer altındaki eylem sona erdi
ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'nde, işçi çıkarmaları nedeniyle madencilerin yer altında perşembe sabahı başlattıkları eylem, bu sabah sona erdi.

Dün akşam 470 işçinin ocağı terk etmesinden sonra kalan 30'a yakın işçi de bu sabah çıkarak evlerine gitti.

Hema Kömür İşletmeleri, 2005'ten itibaren Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan kiraladığı sahada üretim yaparken, ihale sözleşmesinde yer alan sahada 12 milyon ton kömür rezervinin bulunmaması, yeni kömür rezervlerinin belirlenip üretime hazırlanması için ek süre verilmemesini gerekçe göstererek maden ocağını kapatma kararı aldı. Yer üstünde ve idari birimlerdekilerle yaklaşık 800 işçinin çalıştığı ocakta önce 29, önceki gün de 60 işçinin işine son verildi. Üretimde çalışan yaklaşık 500 işçi de yerin 250 metre altında üretimi durdurup ocaktan çıkmama eylemi başlattı.

İşverenin, ocakta çalışan 659 işçiyi önümüzdeki Ocak ayı sonuna kadar işten çıkaracağını Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirdiği ve ihale sözleşmesinin de feshi için mahkemeye başvurduğunun açıklanması üzerine umudunu yitiren işçilerin büyük bölümü dün akşam eylemi bitirdi. İşverenin, ocakta kalmaya devam etmeleri halinde tazminatlarını alamayabileceklerini söylemesi üzerine 470 işçi akşam ocaktan çıktı. Eylemlerini sürdürmeye devam eden 30'a yakın işçi de sabaha karşı çıkarak evlerine gitti.
Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işverenin işyerini tasfiye etmekte kararlı olduğunu gören işçilerin eylemi bitirme kararı aldıklarını söyledi. Yer altında soğuk ortamda uzun süre kalmanın işçilerde sağlık sorunlarına yol açabileceğini, bunu da gözönüne aldıklarını belirten Mutlu, şöyle konuştu: "Geldiğimiz noktada eylem sona erdi. İşveren işyerini tasfiye edecek ve Ocak sonuna kadar işçilerin tamamı çıkarılacak. İşçiler de 'tazminatlarımız alıp gidelim' noktasına geldi. Yapacak bir şey yok."
Mutlu, sorunun çözümü için 2 günden bu yana hiçbir devlet yetkilisinin kendilerini aramamasını eleştirdi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.