İktisatçılar ‘İslam ekonomisi’ dersine ne diyor?

İktisatçılar ‘İslam ekonomisi’ dersine ne diyor?
Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nında, “Yurt İçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı..

“İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı” ile Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı Eylem Planlarında, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün yürüteceği çalışmalara yer verildi.
Çalışmalardan biri üniversiteler ile finans sektörü arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla üniversite-sektör platformu oluşturmak. Bu kapsamda, finans sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikteki personelin yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerin müfredatının tespitine yönelik işbirliği için bir platform oluşturulması öngörülüyor.

İstekli üniversitelerin programlarına faizsiz finans dersi eklenecek
Üniversitelerin işletme ve iktisat fakültelerinde İslam ekonomisi ve faizsiz finans, ilahiyat fakültelerinde ise ekonomi ve finans alanlarında seçmeli veya zorunlu dersler programlara konulacak.
İlk aşamada 2015'de YÖK, üniversiteler, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve BDDK temsilcileri İslam ekonomisi ve faizsiz finans derslerinin bu konuda istekli üniversitelerde programlara eklenmesi konusunda toplantılar yapacak.

Toplantılar neticesinde söz konusu dersleri programlarına koymayı düşünen üniversitelerin öğretim üyesi ve diğer ihtiyaçları belirlenecek. Ayrıca, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde en az 2 ilahiyat fakültesinde ekonomi ve finans dersleri, 5 iktisadi ve idari bilimler fakültesinde faizsiz finans ve İslam ekonomisi dersleri müfredata eklenecek.

Belirlenecek bir üniversitede faizsiz finans alanında çalışacak bir enstitü veya araştırma merkezi kurulacak. Faizsiz finans alanında bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi ve desteklenmesi, bu alanda yetkin akademik ve uygulayıcı insan kaynağının yetiştirilmesi, dünya ve Türkiye uygulamalarının araştırılması ve uygulamaya ilişkin standartların belirlemesi amacıyla YÖK tarafından belirlenecek bir üniversite bünyesinde bir enstitü veya araştırma merkezi kurulacak.

Üniversitelerden ilgili bölüm başkanları, çalışmayı Hürriyet'e şöyle değerlendirdi:

Bilim alanından uzaklaşılmamalı
Prof.Dr. Mehmet Baha Karan (Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi): İslam ekonomisi ve faizsiz finans alanıınn çok geniş olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'de bu konuda çalışan akademisyen sayısı da yeterli değil. İslam ekonomisi ve faizsiz finans alanı dünyada çok fazla ilgi görmüyor. Üniversiteler de bu konuda hazırlıklı değil. Seçmeli olarak müfredata eklenebilir ancak zorunlu olması durumunda vakit kaybı anlamına gelir. Bu alana ilgi duyan öğrenciler için seçmeli ders olarak okutulabilir. Önce makro, mikro iktisat, matematik gibi temel derslerin iyi öğrenilmesi gerekiyor. Türkiye'de her alanda İngilizce bilen öğrenci veya akademisyen sorunu tam olarak çözülmüş değil. Arapça bilim dili değil, seçmeli ders haline getirilebilir ama öncelik batı diline örneğin İngilizce'ye verilmeli. Üniversitelerde her tür fikir konuşulabilir ancak bilim alanından uzaklaşılmaması gerekiyor.
Toplumun ihtiyacı varsa dersler açılabilir
Prof. Ahmet Aksoy (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı): Üniversitenin ilgili fakülteleri İslam ekonomisi ve faizsiz finans alanda çalışmaya ihtiyaç duyuyorsa, öğrencilerden bu yönde bir istek varsa şimdiye kadar zaten açılırdı. Dünyanın şartlarına göre müfredatlar şekilleniyor. Bu dersler seçmeli olarak okutulabilir ama ihtiyaç duyuluyorsa, öğrencilerin ilgisi varsa bir sorun olmaz. Üniversitelerin özerkliği kapsamında zorunlu olmasına yönelik bir adım ise özerklik anlayışıyla bağdaşmaz. Bu kararlar tavsiye niteliğinde olabilir. Bankazcılık sektöründe faizsiz sitemin payı yüzde 5 caivarında, belki de daha az. Bu konuda yükseköğretime dersler konulsa bile sisteme çok fazla katkısı olmaz. Finans alanında finans konuları öğretilir, Arapça, İngilizce gibi yabancı bil dil öğretilmez. Bu derslere ihtiyaç olup olmadığı ise açılacak programlara katılacak öğrenci sayılarıyla belli olur. Öğrenci derse gelmiyorsa ihtiyaç yok demektir. Toplumun bu yönde bir isteği varsa araştırma merkezi de açılabilir, dersler de verilebilir.
Olumlu bir uygulama
Prof. Dr. Recep Pekdemir (İstanbul Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı): Üniversitelerin işletme ve iktisat fakültelerinde İslam ekonomisi ve faizsiz finans alanında zorunlu veya seçmeli derslerin eğitim programlarına konulması düşüncesi, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakultesi olarak uzun zamandir gundemimizdeydi. 2006 yılında bu konular gündeme gelmişti. İhtiyaç uzun zamandır soz konusu, bunun karşılanması ise gündeme yeni geldi. Üniversitelerimizde uygulanmakta olan Erasmus, Farabi, Mevlana gibi çesitli öğrenci ve öğretim üyeleri değişim programları var. Bunlar sayesinde Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından öğrenciler geliyor. Dünyada finans sistemi içinde “Islam ekonomisi ve faizsiz finans” sisteminin önemli bir yeri var. Son zamanlarda “sukuk” gibi faizsiz finans sistemi içinde yer alan sermaye piyasası araçları da uygulamaya girdi. Üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerimizden ihtiyaç duyanların bu konulardan haberdar olmaması, bunlar hakkında bilgi edinmemesi düşünülemez. İstanbul Üniversitesi olarak bu anlamda ihtiyacın karşılanması için uzun yıllardır hazırlık yapıyoruz. Sonuç olarak uygulamaya ile ilgili görüşlerimiz olumlu. HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.