Lise mezunlarına sözleşmeli er yolu...

Lise mezunlarına sözleşmeli er yolu...
Genelkurmay Başkanlığı, 13 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş...

Er Kanununda değişiklik yapıldığını ve bu kapsamda, ortaöğretim (lise) mezunlarının askerliklerini yapmadan sözleşmeli er olabilmelerine imkân sağlandığını açıkladı.
Halen silahaltında bulunan erbaş ve erlerden ortaöğretim mezunu olanlar da sözleşmeli er olmak üzere başvuruda bulunabileceği belirtildi.
Sözleşmeli er olmak üzere seçilenlerin ön sözleşme imzaladıkları tarihten itibaren sözleşmeli erbaş/er olarak görev yaptıkları sürenin ay olarak üçte biri yükümlülük süresinden düşülecek. Silahaltında iken sözleşmeli er olmak üzere seçilenler için ise, ön sözleşme imzalamalarına (seçim aşamalarını başarılı olarak tamamlamayı müteakip eğitim birliklerine katılmalarına) kadar geçirdikleri sürenin tamamı askerlik hizmetinden sayılacak; bu durumda olanlar kalan yükümlülük sürelerinin üç katı süre ile görev yapmayı müteakip askerlik hizmetlerini tamamlamış sayılacaklar.
Açıklanmış bu düzenlemelere ilave olarak, Sözleşmeli Erbaş/Er Kanunu'nda 31 Temmuz 2013 tarihinde yapılmış olan değişikliklerle ile sözleşmeli erbaş/er olarak yedi yıl görev yapanlardan ilgili mevzuat hükümlerine göre gerekli şartları sağlayanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolara atanmasına imkân sağlandı. Uzman erbaşlığa geçiş yaş sınırı 25'ten 29'a çıkarılarak sözleşmeli erbaş/er olanların uzman erbaşlığa geçiş imkânı genişletildi. Sözleşmeli erbaş/erlerin birinci derece kritik iller ile hudut birliklerinde görev sürelerini tamamladıktan sonra diğer birliklere atanmalarına olanak sağlandı. Sözleşmeli Er başvurularına Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın internet sitelerinden erişilebilecek.

KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK?

1'inci Derece Kritik İller (Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van) de görev yapacaklar 3 bin 342 TL maaş alacaklar. Bu illerin dışındaki illerde görev yapanlar ise 2.004 TL maaş alacaklar. Sözleşmeli erbaş/erlen 3'üncü hizmet yılında ayrılışta 28 bin 463 TL alacaklar.
7'nci hizmet yılında ise 1'inci Derece Kritik İllerde çalışanların maaşı 3 bin 567 TL olacak. Diğer illerde çalışanların ise 2 bin 229 TL olacak. 7'nci hizmet yılında ayrılanlar 70 bin 648 TL alacak.
Kaynak ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, Milli Savunma Bakanlığı'nca uygun görülmesi halinde, ilköğretim (ortaokul) mezunu olanlar da aynı esaslarla askerlik hizmetlerini tamamlamadan sözleşmeli er olabilecekr. Konuya ilişkin bilgiye başvuru kılavuzlarından ulaşılabilecek. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.