Öz-De-Bir: Dershaneler dönüşmeye değil, kapatmaya zorlanıyor

Öz-De-Bir: Dershaneler dönüşmeye değil, kapatmaya zorlanıyor
Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği (Öz-De-Bir) Bursa Temsilcisi İnanç Düzgün, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi yasası için 'Devlet eliyle zorbalık yapılmaktadır.

Dershanelere yapılmak istenen zorla dönüşüm. 'Dönüşmeye zorluyor' diye bir şey yok aslında, kapatmaya zorluyor. Dershanecilik farklı bir şey, okulculuk farklı bir şey. Biz okulların alternatifi değiliz. Biz okulların destekleyicisiyiz.” değerlendirmesini yaptı. Düzgün, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal etmesini beklediklerini söyledi.

Tavacı Recep Usta'da, dershane yöneticileri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İnanç Düzgün, dershanelerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Bunun dönüşüm olmayıp kapatma olduğunu belirten Düzgün, şöyle konuştu: “Devlet eliyle zorbalık yapılmaktadır. Dershanelerin yüzde 98'i zaten bu dönüşmeyi kendilerine uygun bulmadı. Dönüşüm olmadı zaten, olanlar da ise, şuan durum o kadar vahimdir ki, bu kurumlar hem dershane hem özel okul gibi çalışıyorlar. Biz dershaneler uzaydan gelmedik. Devletin bizden istediği tüm şartları yerine getirerek, yasalar çerçevesinde kurulmuş kurumlarız. Biz ülkemizin eğitimine büyük katkı sağlayan kurumlarız. Hatta pek çok yerde devletin sağlayamadığı eğitimi eşitliğini dershaneler sağlamaktadır. Özellikle doğu illerinde bu eşitliği dershaneler sağlamıştır. Şuanda eğer Anayasa mahkemesinden bu haliyle dönmezse ki döneceğine inanıyoruz, çünkü haklıyız. Anayasaya aykırı.”

“BİZ OKULLARIN ALTERNATİFİ DEĞİLİZ”

Zorla dönüşüm olmaz” diyen Düzgün, şöyle devam etti: “Dershanelere yapılmak istenen zorla dönüşüm. 'Dönüşmeye zorluyor' diye bir şey yok aslında, kapatmaya zorluyor. Dershanecilik farklı bir şey, okulculuk farklı bir şey. Biz okulların alternatifi değiliz. Biz okulların destekleyicisiyiz. Okulda eksik kalan öğrenci dershanede bu eksiğini tamamlar. Dershaneler bu amaçla kurulmuşlardır. Dershaneleri okula dönüştürmek bu ihtiyaç ortadan kaldırılmıyor. Kendi kendinizi kandırmış oluyorsunuz.”

Bakanlığın katlarda okul açılmasına izin verdiğini vurgulayan Düzgün, “Bakanlığın şunu demesi lazım artık, katlarda okul açmaya okul açtık demesi lazım. Çünkü dershanelerin dönüşmesi demek katlarda okul açmaya izin vermektir. Devlet desteği geldiği biliyorsunuz velilere. Devletin bunun neredeyse yarısını biz ödedik demesi lazım. Bu boşa harcanan bir paradır. Çünkü bu destek kime veriliyor, özel okulu tercih eden velilere veriliyor. Varlıklı olmayan aile artık ne hali varsa görsün deniyor.” diye konuştu.

“KAÇAK BÜROLAR TÜREDİ”

Dershanelerin kapatılmak istenmesiyle kaçak büroların açıldığına dikkat çeken Düzgün, “Bursa'da kaçak bürolar türedi. Yani 130 dershanenin olduğunu düşünürsek 500 tane kaçak eklendi. İstanbul'da Ankara'da zaten iş çığırından çıkmış durumda, binlerce kaçak var. Devletin denetiminin olmadığı yerde her şey olur. O yüzden velilere sesleniyorum, çocuklarınızı kime emanet ettiğinizi iyi bilin.” şeklinde konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.