RAHIM AĞZI KANSERINDE ERKEN TEŞHIS ÖNEMLI

RAHIM AĞZI KANSERINDE ERKEN TEŞHIS ÖNEMLI
Operatör Doktor Ebru Ünal, rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekerken “21 - 29 yaş aralığındaki kadınlara her üç senede bir Pap smear testi yaptırmalıdır” dedi.

Doktor Ebru Ünal, kadın sağlığı için çok önemli olan “rahim ağzı kanseri” taramasının düzenli olarak yapılması gerektiğini söylüyor. Ünal, “Rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzındaki hücrelerde kansere ilerleyen değişikliğin tespiti için yapılır. 21 - 29 yaş aralığındakı kadınlara her üç senede bir Pap smear testi yapılmalıdır. 30 - 65 yaş arası kadınlara pap smear testi ile birlikte HPV testi yapılmalı ve beş yılda bir tekrarlanmalı. Eğer HPV testi yapılmıyorsa pap smear testi üç senede bir tekrarlanmalı. 65 yaşından sonra eğer orta veya ciddi servikal displazi hikayesi yoksa testin yapılması bırakılır” diye belirtti.

“Tarama yaptırmaktan korkmayın”

Rahim ağzı kanseri tarama testinin kolay ve hızlı bir test olduğunu ifade eden Ünal, “Tarama yaptırmaktan korkmayın. Bir dakikadan az bir sürede yapılır. Pap testi için rahim ağzındaki hücrelerden bir fırça ile örnek alınır. Alınan örnek patolojiye gönderilir. HPV testi için bazen aynı örnek kullanılabilir. Bazende iki tane örnek almak gerekir. Eğer bu testlerin sonucunda kanser öncesi değişiklikler saptanırsa bu hücrelerin tedavi ile temizlenmesi mümkün” ifadelerini kullandı.

Ünal, taramadan doğru sonuç alınması için, tarama yaptıracak kişileri şu konularda uyarıyor: “Yanlış sonuç oluşmasını engellemek için testi yaptırmadan önceki 2 gün içinde ilişkiye girmeyin, vajene tampon veya ilaç yerleştirmeyin ve vajinal duş yapmayın. Adet döneminde pap smear testi yapılmaz.”

Çalışmalarında Amerikan Kadın Doğum Derneği (ACOC)'nin 2013'te açıkladığı verileri dikkate aldığını belirten Ünal; “Son 10 yılda yapılan çalışmalara göre her yıl Pap smear yaptırmanın 3 yılda bir yaptırmaya göre herhangi bir farkı yok. Ama kadın ve üreme sağlığı muayenesinin yapılması için kadınlar her yıl düzenli olarak kadın - doğum uzmanına gitmeli” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.