SAMSUN’DA MÜLTECİ MESELESİ

SAMSUN’DA MÜLTECİ MESELESİ
SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu, Samsun'da yaşayan mülteciler meselesini SİYAH Koordinatörü Selim Küçük ile birlikte yerinde inceleyerek konuyla alakalı önemli açıklamalar yaptı..

SAGEM Başkanı Gündoğdu Mültecileri yaşadıkları evlerde ziyaret etti..
Ziyaret sırasında, Samsun'da yaklaşık 6 Bin 300 mültecinin bulunduğunu belirten Gündoğu, bunların yaklaşık 4 Bin ile 4 Bin 300 kadarının Iraklı, geriye kalanların ise Afgan'lı ve Suriyeli olduklarını kaydetti.
Samsun'daki Suriyeli sayısının Bin 100 Adet olduğunu da sözlerine ekleyen Kürşat Gündoğdu, “Suriye'deki savaşla bu insanlar gelmeye başlayınca gelen tüm insanları Suriyeli zannettik. Gelen Iraklıların yüzde 90'nının ekonomik durumu iyi olanlar. Onlar daha güzel bir hayat için gelenler. Bu kişilerin yurtdışına gitme olayları çok zor. BM'ye başvurdukları takdirde kabul bile edilmiyor sadece dosya numarası veriyor. Iraklılara 2022 ye randevu veriyor. Bu durumda yaşanabilir bir ülke olan Türkiye'yi tercih ediyorlar. Önceden mülteciler 33 tane belirlenen illere gidiyorlardı şimdi ise 66 ya çıkarıldı. Bunlar içerisine Samsun da eklendi. Dikkat ederseniz ilk zamanlarda buraya gelen kimse yoktu sonra Samsun da bunlara eklenince buraya gelenler arttı. Gelen Iraklılar orda olan evlerini 600-700 veya 1000 $ gibi rakamlara kiraya vererek veya taksilerini kiraya vererek daha rahat yaşayacağı bir şehre turist gibi gelenlerdir. Yani görmüş olduğumuz herkes savaştan kaçan kişiler değil, ekonomik durumu iyi olan kişilerdir.
MÜLTECİLER SAMSUN'DA NASIL YAŞIYOR!
Samsun'a gelen mültecilerin Samsun'a geldiklerinde Samsun Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Yabancı Şubeye gitmek zorunda olduklarını da belirten Gündoğdu, “Yabancı şube bunları 2 ya da 3 gün bir otelde konaklatırken kendilerine yerleşecek ev bulmaları söyleniyor. Sonra kendileri veya kendileri gibi buraya gelmiş ve yerleşmiş olan tanışları aracılığı ile ev bulup adreslerini ve bilgilerini kaydediyorlar.
Devletin Suriyelilerin Türk vatandaşı olmaları ile alakalı bir çalışması bulunuyor zaten bunlar olursa çalışmaların da herhangi bir engel bulunmayacak” dedi.
DİLENENLER MEMLEKETİNDE DE BUNU YAPAN İNSANLAR
Sokaklarda dilendikleri görülen mülteciler hakkında bilgi veren SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu, “Bu kişilerin bir çoğu Suriye'nin en yoksul ve varoş kesimlerinde yaşayan insanlar zaten bu kişiler Suriye de dilencilik yapanlar. Kendi şehrimizde de görmüş olduğumuz ve bunu kendine meslek edinen dilenciler gibi düşünün. Sonuç olarak biz bunlara dilenci gözüyle değil insan gözüyle bakmamız gerekiyor” diye konuştu..
HERHANGİ BİR MAAŞ ALMIYORLAR
Gündoğdu şöyle devam etti;
“Herhangi yerden maaş almıyorlar. Samsun kamuoyun da oluşan yanlış bir algıdır. Asla devletten veya devletin herhangi bir kurumun dan veya BM'den herhangi bir yardım almıyorlar. Ne demiştik Irak tan gelenlerin %90 'nının durumunun iyi olduğunu söylemiştik. Bu kişiler kendi ülkelerinden havale edilen paralarını veya kira gelirlerini almak için PTT veya Bankalar da yoğunluk oluşturuyorlar. Bu durumu gören vatandaşlarımız devletten maaş alıyorlarmış gibi bir algıya kapılıyorlar Ama asla devletten bir maaş veya yardım almıyorlar.
SAMSUN YARDIM KURULUŞLARI TARAFINDAN YAŞATILIYORLAR
Samsun'da yaşayan mültecilerin Samsun'daki yardım kuruluşları tarafından ihtiyaçlarının karşılandığını da sözlerine ekleyen Kürşat Gündoğdu son olarak “Mültecilerini hayatlarını Samsunlu duyarlı yardım kuruluşları saysenide devam ettiriyorlar.
Bütün ihtiyaçları yardım kuruluşları, hayır sahipleri sayesinde sağlıyorlar. Biz de SAGEm olarak Samsun İnsani Yardım Hareketeti – SİYAH kanalıyla Samsun'da bütün ihtiyaç sahiplerine olduğu gibi miltecilere de yardım ediyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz.”diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.