ŞAİRLER SULTANI OMܒDE ANILDI

ŞAİRLER SULTANI OMܒDE ANILDI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Kulübü tarafından...

“Çilenin Sultanı Necip Fazıl Kısakürek” adlı söyleşi düzenlendi. Söyleşi, davetli konuşmacı Yazar Halistin Kukul tarafından gerçekleştirildi.

Necip Fazıl Kısakürek'in hayatını anlatan belgesel film gösteriminin ardından OMÜ Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Kulübü Başkanı Ayhan Solmaz tarafından açılış konuşması yapıldı.

Necip Fazıl Kısakürek kolayca analiz edilip anlaşılacak biri değildir.

Türk Edebiyâtı'nın anlam ve önemine dikkat çeken yazar Halistin Kukul, “Necip Fazıl Kısakürek'in şiir dilini, şiir anlayışını ifade edebilmek için Türk Edebiyâtı'nın geçmişine bakıp, edebiyâtımızın temel taşlarını incelememiz gerekmektedir. Orhun Kitabelerinden Hoca Ahmet Yesevî'ye, Yûnus Emre'den Mevlâna'ya uzanan bu büyük çizgiyi anlayabilmek edebiyât tarihi ve siyasi tarihimiz açısından da önemlidir. Bu bakımdan geçmişten hareket edip günümüze gelindiği zaman Necip Fazıl Kısakürek'in büyük bir şâir olduğunu görmemiz mümkündür. Böyle bir çerçevede Necip Fazıl Kısakürek kolayca analiz edilip anlaşılacak biri değildir. Ne yazık ki, edebiyatçılarımızın eserlerini tahlil edebilecek donanımlı insanların yetişmemesi de büyük bir eksikliktir ve bu eksiklik Necip Fazıl'ı anlayamamaya da sebep olmaktadır.

Dünya edebiyatından Yûnus Emre'yi çıkarırsanız dünyada şiir kalmaz.

Necip Fazıl'ın hayat hikâyesinden kısaca bahseden Halistin Kukul, Necip Fazıl'ın Abdülhakîm Arvasî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim geçirdiğini ve bu değişimin onun büyük bir şâir olmasına vesile olduğunu ifade etti. Halistin Kukul, “Necip Fazıl Kısakürek'in kelimeleri günlük dilde kullanılan kelimelerdir; ama bu kelimeleri birleştirdiğinizde o kelimeler çok büyük bir hâle girer. Yûnus Emre de böyledir. Yûnus dünya edebiyatının şâiridir. Dünya edebiyatından Yûnus Emre'yi çıkarırsanız dünyada şiir kalmaz. Necip Fazıl Kısakürek de böyle bir şâirdir” dedi. Halistin Kukul konuşmasını Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinden örnekler okuyarak bitirdi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker'in plaket ve hediye takdiminin ardından, yazar Halistin Kukul'un kitapları kura ile öğrencilere dağıtıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.