35. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Töreni düzenlendi

35. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Töreni düzenlendi
Kıbrıs-Irak-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK)'nun 35. Uluslararası Edebiyat Töreni ve Şiir Dinletisi, İzmir Üniversitesi'nin evsahipliğinde düzenlendi.

17 yıldan bu yana aralıksız yapılan törende, bu yılın onur konukları Kıbrıs Türkleri oldu.

Türk dünyasına yaptığı katkılar dolayısıyla 27. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Töreni'nde Azerbaycan Vektör Beynelhalg İlim Merkezi tarafından fahri doktora unvanı ve Birleşmiş Milletler Türk Dünyası Temsilcisi sıfatıyla Birleşmiş Milletler Uluslararası Ödül Komitesi tarafından da üstün hizmet liyakat nişanı verilen İzmir Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı kerhum Necdet Doğanata da anıldı. Doğanata'nın eğitim mirasına sahip çıkılması ve Bosnalı beş öğrencinin tıp eğitimini burslu olarak sürdürmesine olanak sağlanması sebebiyle Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak eşliğinde öğrenciler, Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata ve Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş'e teşekkür belgesi takdim etti.

Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam ve akademisyenlerle öğrencilerin biraraya geldiği tören, Dr. Fadıl Ünal ve Ali Rıza Doğanata'nın konuşmalarıyla başladı. Ünal, Necdet Doğanata tarafından Türk dünyasının emanetleri olarak kabul edilen ve İzmir'de ortaokuldan üniversiteye kadar Özel Fatih Koleji'nde eğitim alan çocukların her birinin bugün Amerika'dan Avrupa'ya pekçok ülkede mesleklerini başarıyla sürdürdüklerini söyledi. Doğanata, “Onun çizdiği yolda ilerleyenler için Necdet Doğanata, hep bir çoban yıldızı gibi parlayacaktır.” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yayıldığı geniş coğrafya ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğüyle sürdürülen sıcak ilişkilerin, Türkçeyi dünya üzerindeki pek çok ülke için bir birleştirici güç haline getirdiğine değinerek sözlerine başlayan Mütevelli Heyeti Başkanı Doğanata ise, “Babama fahri doktora takdim edildiğinde, 'Bunu hak edecek bir şey yaptığıma inanmıyorum ancak bu tören, üzerime bir görev yüklüyor ki bundan sonra daha fazla şey yapmalıyım.' demişti. Biz babamın bu sözlerini vasiyet olarak kabul ettik ve tüm Doğanata Eğitim Kurumları olarak Türk dünyasına hizmetimizi mümkün olduğu kadar genişleterek sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Tören, dünyada Türkçe ve Türk edebiyatı konularının tartışılacağı panelden önce Yunanistan'dan gelen misafirlerin konseriyle renklendi. Panelde ise Türkçe üzerine akademik eğitim almanın Türk dünyası ülkeleri içinde bir yükselen değer haline geldiği ve pek çok ülkede üniversitelerin bu alana özel bölümleri hayata geçirdiği dile getirildi. Tören, ülke temsilcilerinin şiir okumalarıyla sona erdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.