Mari, Türk Dünyası kültür başkenti oldu

Mari, Türk Dünyası kültür başkenti oldu
Türkmenistan'ın tarihi Mari (Merv) şehri, Türk Dünyası 2015 kültür başkenti seçildi.

Tataristan'da düzenlenen devir teslim töreniyle Kazan, Türk Dünyası kültür başkentliği ünvanını Mari'ye devretti. Kazan, Türk Dünyası 2014 kültür başkenti seçilmişti.

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi'nin (TÜRKSOY) girişimiyle hayata geçirilen "Türk Dünyası kültür başkenti” uygulaması, şehirlerin kültür ve sanat hayatının zenginleşmesine büyük imkan sağlıyor.
Kazan'da TÜRKSOY Daimi Konseyi'nin 32. olağan toplantısı gerçekleştirildi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov; Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan kültür bakanlarının katıldığı toplantı kapsamında Mari, Türk Dünyası 2015 kültür başkenti ilan edildi. Böylelikle, TÜRKSOY'un 33. dönem geçici koordinatörlüğü görevine Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garacayev seçildi.

Söz konusu ülkelerin kültür bakanları ile bir araya gelen Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov Türkmenistan'ı tebrik etti. Minninahov, "Biz üçüncü şehir olarak bu bayrağı devralmıştık. Bugün bu bayrağı büyük gururla Türkmenistan'da devrediyoruz. Önümüzdeki yıl Türk dünyası etkinlikleri Türkmenistan'da kutlanacak." şeklinde konuştu.
Minnihanov, Türk Dünyası kültür başkenti sembolünü ve TÜRKSOY sancağını, Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garacayev'e takdim etti. Türkmenistan'ın tarihi Mari kenti, 2012 yılında Bağımsız Devletler Topluluğu kültür başkenti de ilan edilmişti.

2012 yılında ilk olarak Kazakistan'ın başkenti Astana'nın sahip olduğu Türk Dünyası kültür başkenti ünvanı, 2013 yılında Eskişehir'e ve son olarak 2014 yılında Tataristan'ın başkenti Kazan'a geçmişti.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na başkentlik yapan Merv'de Sultan Sancar'ın türbesi bulunuyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.