Dünyadaki tek minyatür kitap müzesine büyük ilgi

Dünyadaki tek minyatür kitap müzesine büyük ilgi
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki tarihi İçerişehir'de bulunan Minyatür Kitap Müzesi her gün yerli ve yabancı turist akınına uğruyor.

Dünyada benzeri olmayan müzede ortalama ağırlığı 2 gram civarında binlerce minyatür kitap sergileniyor. Müzede sergilenen eserlerin en önemli parçalarından biri olan 17'nci yüzyıla ait el yazması bir Kur'an-ı Kerim ise 17 milimetrelik ölçüsüyle en çok dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. Müzenin en kadim eseri olan Kur'an-ı Kerim kendisiyle aynı yaşta olan büyüteç yardımıyla okunabiliyor.

Müzenin en küçük kitap rekoru ise Japonya'nın ünlü Toppan yayınevi tarafından basılan eni ve boyu 0,75 milimetre olan '' Dört Mevsimin Çiçekleri'' isimli kitabın elinde bulunuyor. Noktayı andıran söz konusu kitap, 22 sayfadan oluşurken her sayfasında 50'den 100'e kadar harf bulunuyor. Kitap burçlardan, kuyumculuktan ve çiçeklerden bahsediyor. Çıplak gözle okunamayan kitabın yanında bir de küçük mikroskop bulunuyor.

Müzeyi ziyarete gelen Azeri vatandaşı Asker Hüseynov, Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) yaptığı açıklamada, müzeyi çok beğendiğini ifade etti. Hüseynov, müzedeki 17. asra ait dünyanın en küçük Kur'an-ı Kerim'inden çok etkilendiğini ve herkesin bu eseri görmesi gerektiğini belirtti.

Minyatür Kitap Müzesi yetkilisi Natalya Garimova ise dünyada ilk ve tek olan söz konusu müzenin ülkesinde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Müzeye özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiklerini ifade eden Garimova, kitap envanterlerinin giderek arttığını bildirdi. Gelen turistlerin ülkelerine döndüklerinde kendilerinde olan minyatür kitapları da sergilenmesi için gönderdiklerini vurgulayan Garimova, müzeye herkesin bir kitap hediye etmek istediğini söyledi. Ellerindeki en eski kitabın 17. asırda Suudi Arabistan'da basılmış Kur'anı Kerim olduğunu vurgulayan Garimova, müzenin daha iyi tanıtılması amacıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını sözlerine ekledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.