OMÜ KORE KÜLTÜR GÜNLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

OMÜ KORE KÜLTÜR GÜNLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) Kore Kültür Günü düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte; Kore geleneksel sinema ve müziğinden örnekler sunuldu ve Kore Turizminin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte ayrıca, “Kore-Türkiye İlişkileri” başlıklı konferans verildi.
Kore Kültür günü etkinliğine OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Ankara Kore Büyükelçiliği Müsteşarı ve Kore Kültür Merkezi Müdürü CHO Dong Woo, Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Şubesi Direktörü Guensoo Kim ve öğrenciler katıldı.
Kore Dünyadaki en güvenli ülkelerden biridir.
Kore kültürünün ve felsefesinin geleneksel Kore yemeğine yansımasını anlatan “Mükemmel Aşçı” adlı filmin gösteriminin ardından, Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Şubesi Direktörü Guensoo Kim; “Kore Turizm Tanıtımı” başlıklı bir sunum yaptı. Sunumda Kore hakkında genel bilgiler veren Guensoo Kim, “50 milyon nüfusa sahip Kore dünyadaki en güvenli ülkelerden biridir. 2013 yılında 12 milyon turist ülkemizi ziyaret etti. Kore turizm açısından kolay ve güvenli ulaşıma sahip bir ülkedir. 89'dan fazla uluslararası havayolu şirketinin Kore'ye uçuşu bulunmaktadır. İncheon havaalanından Dünya'nın 194 şehrine uçuş var” dedi.
Kore yemeklerinde doğanın 5 rengi ve 5 temel tadı var
Kore yemeklerinin doğal tadından, sağlıklı ve dengeli beslenmeye destek veren yapısından bahseden Guensoo Kim, en sevilen Kore yemekleri olarak; Ramyon, Deokbokki ve Kimbap' ı örnek olarak gösterdi. Kim, Kore yemeklerinde doğanın 5 rengi (mavi, sarı, kırmızı, beyaz ve siyah) ve 5 temel tadı (tatlı, ekşi, tuzlu, baharatlı ve acılı) arasındaki uyumun varlığına dikkat çekti. Kore'deki turizmi cazip hale getiren doğal güzelliklerden de bahseden Kim, Kore'de turistlerin ilgisini çeken çok sayıda workshop ve kurslar olduğunu söyleyerek, “Sizi Kore'de görmeyi arzuluyoruz” dedi.
Türk dilinin gramer yapısıyla Kore dilinin gramer yapısının benzerliği dikkat çekiyor.
Sunumun ardından Ankara Kore Büyükelçiliği Müsteşarı ve Kore Kültür Merkezi Müdürü CHO Dong Woo; “Kore ve Türkiye İlişkileri” başlıklı bir konferans verdi. Konuşmasının başında Kore Cumhuriyeti hakkında bilgi veren Woo, 2. Dünya Savaşı'nın ardından Kore'nin kuzey ve güney olarak ikiye ayrıldığını belirterek, dini yapısını anlattı. Şamanizm, Budizm ve Hıristiyanlığın hiçbir zaman insanlar arasında çatışmaya yol açmadığının altını çizen Woo, Kore diliyle ilgili olarak da, “Türk dilinin gramer yapısıyla Kore dilinin gramer yapısının benzerliği dikkat çekiyor” diye konuştu.
Kore Ekonomisinin geçmişini ve bu gün geldiği yeri örnekler vererek anlatan Woo; “1953 yılında Kore çok fakir bir ülkeydi. İnsanlarımız açlık sınırındaydı. Ancak ekonomimizi geliştirerek başka ülkelere yardım edecek bir ülke olduk. Hatta şuanda Dünya'da da en çok ihracat yapan 7. ülkeyiz” dedi.
İki ülke olarak kültürün tüm unsurlarında benzerlik taşıyoruz.
Konuşmasının sonunda Türkiye'nin ve Kore'nin ortak özelliklerinin altını çizen Woo, “Kore'de Türkiye'den geldiğinizi söylediğinizde çok sıcak karşılanırsınız. Geçen yıl Türkiye'yi 190 bin Koreli turist ziyaret etti. Bu sayının 2015 yılında 250 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Koreli turistler Türkiye'den çok olumlu hatıralarla ayrılıyorlar. İki ülke olarak kültürün tüm unsurlarında benzerlikler taşıyoruz. Misafire duyulan saygı ve misafirperverlik, büyüklere gösterilen ihtimam bizim ortak özelliklerimiz. Hatta eve girerken ayakkabıları dışarıda çıkarmak da ortak bir geleneğimizdir” dedi.
Biz başka bir ülkeye kardeş ülke demiyoruz.
Türkiye ile 1957 yılında resmi diplomatik ilişki kurduklarını da belirten Woo; 2017 yılında bu diplomatik ilişkinin 60. yılını karşılıklı güzel etkinliklerle kutlamayı planladıklarını belirtti. Woo, “Koreliler için tek kardeş ülke Türkiye'dir. Biz başka bir ülkeye kardeş ülke demiyoruz” ifadesini de kullandı.
Koredeki 328 üniversitede 85.923 yabancı öğrenci okuduğunu ve bu öğrencilerin 230 farklı ülkeden geldiğini söyleyen Woo, Kore'de okumak için diploma notu ve dil puanı yeterliliği gerektiğini söyleyerek üniversitelerin verdiği burslar hakkında da bilgi verdi. Woo konferansın sonunda öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları da cevapladı.
Ardından etkinliğe katılanlar Kore'nin geleneksel kıyafeti “Hanbok” u giyerek hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Günün sonunda Kore'nin geleneksel müziğinden örneklerin sunulduğu bir konser düzenlendi. Kore Gazilerinin de katıldığı konserde sanatseverlere Kore'nin bilinen halk müziği olan arirang, gayamgeum müziği, gyun myung gok ve daegum müziğinden örnekler sunuldu. Büyük beğeni toplayan konser izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.