Mimar Sinan Oda Orkestrası Rusları büyüledi

Mimar Sinan Oda Orkestrası Rusları büyüledi
Rusya'nın St. Petersburg şehri bu yıl 14. Uluslararası Konservatuvar Haftası'na ev sahipliği yaptı. Türkiye'den sanatçıların da katıldığı konservatuvarda, dinleyiciler unutulmaz saatler yaşadı.

“2014 Rusya'da Kültür Yılı” etkinlikleri kapsamında, Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı, St. Petersburg Valiliği Kültür ve Dış İlişkiler Komitesi'nin himayelerinde gerçekleşen etkinliğe 14 ülkeden dünyaca ünlü birçok virtüöz ve orkestra sahne aldı.

Festivalin mütevelli heyetinde olan St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi ve partner kurumlar arasında bulunan Türk-Rus Kültür Vakfı'nın inisiyatifleriyle programda yer alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oda Orkestrası "Camerata Saygun", Türk klasik müziğinin seçkin eserlerini beş yüze yakın dinleyicinin beğenisine sundu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Çiğdem İyicil, konser öncesinde yaptığı konuşmada; St. Petersburg'da olmanın ve Rimsky Korsakov Konservatuvarı Glazunov Salonu'nda sahne almanın kendisini çok etkilediğini belirtti.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Tatyana Babarikina dinlediği müzik şölenini, İstanbul'un tecessüm etmiş bir kabiliyeti olarak adlandırdı. St. Petersburg Devlet Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Bölüm Başkanı Nikolay Telitsin ise, programın Türkiye ayağının St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi tarafından organize edilmesinin, bu kurumun kültürel diplomasiyi pratik alanda gayet profesyonel ve kaliteli bir şekilde sunduğunu somut bir biçimde gösterdiğini ifade etti.

St. Petersburg Krasnogvardeyski Bölgesi Belediye Başkan Yardımcılığı yapmış olan Svetlana Kullarova, konserde çalınan parçaların adeta ruhunun derinliklerine işlediğini söyledi. “Müzik adeta beni tarihin engin koridorlarına sürükledi.” Değerlendirmesinde bulunan Konservatuvar Festivali Müdürü Lidya Volçek Mimar Sinan Konservatuvarı Orkestrası'nın performansının dinleyicilere gerçekten çok eşsiz anlar yaşattığını vurguladı. Volçek; “Sunumdaki profesyonellik salonu farklı bir atmosfere soktu. Müzikseverlerin uzun süreli alkışlar karşısında, orkestra son parçayı tekrardan çaldı.” dedi.

Ayrıca Festival kapsamında St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi'nin katkılarıyla St.Petersburg Rimsky-Korsakov Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı arasında işbirliği anlaşması sağlandı.

St. Petersburg Rimsky-Korsakov Devlet Konservatuvarı, geçtiğimiz yıl 18 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen 13. Uluslararası Konservatuvar Haftası etkinliklerine ev sahipliği yapmış ve bu etkinlikler dizisinde 6 Kasım 2013 tarihinde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sahne almıştı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.