KOSGEB BİLMECESİ

KOSGEB BİLMECESİ
Gazetelerde ara sıra yayımlanmakta olan, Genç Girişimcilere; geri ödemesiz 30 bin TL, geri ödemeli 70 bin TL olmak üzere 100 bin TL KOSGEB tarafından hibe desteği verilmektedir, şeklinde haberler çıkmaktadır.

Hibe desteğini almanın şartlarının başında, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlaması istenmektedir.

70 SAAT UYGULAMALI EĞİTİM
Bu Eğitimi tamamlamak öyle kolay değil. En az 70 saat Eğitim alındıktan sonra, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayanlara Sertifika veriliyor ve bu sertifika ile açmış olduğunuz işyeriniz için destek talebinde bulunuyorsunuz. Kurulu İşletmeler için belki talepte bulunmak, kursa katılmak, istenen belgeleri doldurmak kolay gelebilir veya gelmeyebilir ancak işe sıfırdan başlayanlar için hibe desteği almak, deveyi hendekten atlatmaktan daha zor.
ÖNCE İŞYERİNİ AÇACAK
Üniversite öğrencilerine de tanınan bu imkândan yararlanmak isteyen yeni girişimciyi ele alırsak. Önce 70 saatlik kursa katılacak. Başarılı olup sertifika aldıktan sonra, kendisine bir danışman seçecek. Danışmana, danışmanlık ücretini ödeyecek. En önce bir dükkan kiralayacak. Sonra, İşletmesini Maliyeye kaydettirecek. İşletmenin esnaf sicil kaydını yaptıracak. Fatura, İrsaliye, gider pusulası gibi belgeleri bastırıp tasdik ettirecek. İlgili Oda'ya kaydını yaptıracak. İşyeri açma ve çalışma izin ve ruhsatını alacak. Yazar kasa alacak. Mali Müşavir ve Muhasebeci ücretini ödeyecek. Sonra..Sonrasında eğer Kurul tarafından uygun bulunursa, Geri Ödemesiz olan olan Kuruluş Desteğinin üst limiti olan 3 bin lirayı, belki de bu paranın yüzde 60'ını hibe olarak 4-6 ay sonra geri alabilecek.
MAKİNE VE TEÇHİZAT
Kurul onay verip harcadığın paranın yüzde 60'ını aldıktan sonra 12 ay içerisinde alınacak olan makine ve teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz üst limit olan 15 bin lirayı veya yüzde 60'ını alabilecek. Tabi bu ödeme yapılmadan önce, işletmeden sorumlu personel işletmeyi ziyaret edecek, tespit tutanağı düzenleyecek, alınmış olan makine ve teçhizat eğer ikinci el ise, ilk kullanıcının fatura tarihi veya ilgili odalardan yaşını gösterir belge ve dökümanlara bakılıp tespit yapılacak. 12 ay içerisinde denildiğine göre bu para da 12 sonra verilecek demektir.
İŞLETME GİDERİ
İşletme Giderleri Desteği olarak da, desteğin başlangıç tarihi itibariyle, 24 ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik, geri ödemesiz olarak verilen desteğin üst limiti her ay için Bin (1.000) TL olmak üzere toplam 12 bin lira destek verilebilecek. Bu kapsama girenler ise Personel gideri ve kira ücreti. Hibe olarak verilecek 12 bin lira da anlaşıldığı üzere 24 ay içinde verilecek.
ÖĞRENCİ PARAYI NEREDEN BULACAK
Geri ödemeli 70 bin lira nasıl alınacağına dair şu kadarını söyleyebiliriz ki, karşılığında mutlaka Banka teminatı veya herhangibir teminat verilecek. Yani bu parayı almak hiç kolay değil.
Asıl bahsetmek ihtiyacı hissettiğimiz konu, bir Üniversite Öğrencisinin veya yeni girişimcinin hibe alabilmesi için cebinde en az 5 bin lira parasının olması lazım ki, bu sistemi hazırlayanlar acaba uzayda mı yaşıyorlar. Üniversite öğrencisinin veya ilk işletme kuracak girişimcinin parası olsa, sizin kapınızı niye çalsın. Üniversite öğrencisi zaten kıt kanaat hayatını idame ettirirken, bu parayı nereden bulabilecek. Ya da Üniversiteyi bitirmiş, diplomalı işsiz cebinde beş kuruş olmadan gezerken, anne-babanın verdiği harçlıkla zar-zor geçinirken, bu kursa katılıp belge aldıktan sonra parayı nereden bulup da İşletme açacak.
BİLMECE BURADA
Girişimciye destek vermek üzere bu planlamayı yapanların amacı, işsiz dolaşan, Üniversiteyi bitirip de işe giremeyenler için böyle bir imkânı düşünmüşler de, İşletme kurmak için gereken parayı, ilk sermayeyi kredi olarak vermeyi nasıl düşünmemişler, işte bilmece burada. Bu olumsuz şartlar altında KOSGEB'de kalkıp Girişimcilere 100 bin lira veriyoruz demesin. Girişimcilerin hayallerini suya düşürmesin. Daha başlangıçta başarısız olmanın şokunu yaşatmasın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum