Vali Şahin: Çiftçimizi eğitmemiz lazım

Vali Şahin: Çiftçimizi eğitmemiz lazım
Samsun Valisi İbrahim Şahin, Enstitü Araştırma Komitesi'nin projelerinin değerlendirildiği 2014 yılı açılış toplantısına katıldı.

Vali Şahin, tarımla uğraşan insanların toprağı veya suyu daha verimli kullanmaları konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Gelemen Çiftliği Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, Enstitü ve Enstitü'de yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek bir sunum gerçekleştirdi. Samsun Valisi İbrahim Şahin sunumun ardından yaptığı konuşmasında, “Türkiye'de bu tarz tesisleri gördükçe bir taraftan çok hoşumuza gidiyor, bir taraftan da iyi bir tanıtım yapılamıyor diye tedirgin oluyoruz. Açıkçası endişe duyuyorum. Dünyada tarımsal araştırmalar özellikle son yıllarda nüfusun hızla artışı dolayısıyla tarımsal ürünlere de ihtiyacın fazlalığı, gerek hibrit tarzı, gerek farklı tarzda yeni ürünlerin üretildiği veya bir üründen daha fazla ürün elde edilmesi çalışmaları yürüyor. Bunun iki ayağı vardır. Bir taraftan tarımsal ürünler elde edilmeye çalışılırken, diğer taraftan hayvancılık alanında çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Özellikle Türkiye son yılarda tarım ve hayvancılık araştırmalarına çok ciddi paralar harcayarak emek vermektedir. Burada Tarımsal Araştırma Enstitüsü olduğu için tarımsal alanları vurgulamak lazım. Bizim bazı ülkelerden örnek almamız gereken çok şey var. Bir taraftan sanayi ürünlerini elbette ihraç edelim, bu konuda gelişelim, geliştirelim, genişletelim ama diğer taraftan tarımsal alanda çok ciddi gelişmeler içerisinde olmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönem içerisinde mücadelenin başında su ve yenilebilir gıdalar olacaktır. Tarımsal ve hayvansal ürünler öne çıkacaktır. Bizim tarımla uğraşan insanlarımızın eğitilmesi gerekiyor. İnsanlara toprağı veya suyu daha nasıl verimli kullanırızı öğretmek gerekiyor. Bu enstitünün bir vizyonu, bir misyonu olmalı. Önümüzdeki dönem içerisinde somut adımlar atarak en azından biz yöneticilere destek olacak bir takım projelerle bize gelmeniz gerekiyor. Mesela kesme çiçek konusunda. Hep söylüyorum. Samsun aslında iki tane ovanın ortasına yerleşmiş bir kent, bir tarafta Çarşamba ovası diğer tarafta Bafra ovası var. Eskiden buralar bu ovalardan tarımsal ürün ihraç ederken, şimdi manavlarımızda ki ürünler dışardan gelmektedir.” dedi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin'in konuşmasının ardından hazırladıkları TÜBİTAK projeleri kabul edilen proje liderleri, Dr. Onur Karaağaç, Dr. Erkan Özata, Dr. Gülen Özyazıcı, Mine Aksoy, Cemal Şermet'e, doktora eğitimini tamamlayan Dr. İlyas Deligöz, Dr. Mehtap Özbakır Özer, Dr. Ahmet Yulafçı'ya, tescil ettirdikleri Nevzatbey ekmeklik buğday çeşidinden dolayı Serin İklim Tahılları Birimi adına Hasan Orhan Bayramoğlu'na, tohumluk üretimine katkılarından dolayı Sıcak İklim Tahılları Birimi adına Halil Kapar'a teşekkür plaketleri Vali Şahin ve protokol üyeleri tarafından verildi.
Toplantıdan sonra Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'ne geçen Şahin ve beraberindekiler, burada biyoyakıt pilot tesisini, biyoyakıt kalite analiz laboratuarın da incelemelerde bulunarak, Enerji Tarım Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Tekkeköy Kaymakamı İbrahim Küçük, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer ve Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü personeli katıldı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.