Seferihisar 15. Mandalina Şenliği sona erdi

Seferihisar 15. Mandalina Şenliği sona erdi
İzmir'in Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen 15. Mandalina Şenliği, renkli görüntüler eşliğinde tamamlandı.

Dünyanın en kaliteli mandalinasının yetiştiği ilçede, yeni sezon coşkuyla kutlandı. Şehitler Çeşmesi önünden yapılan kortej yürüyüşüne CHP Milletvekili Musa Çam, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Aydoğan, Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Renkli görüntülere sahne olan kortej yürüyüşüne, Seferihisar Çocuk Belediyesi'nin, şehit maden işçileri anısına açtığı pankartlar ve boyalı yüzleri damga vurdu.

Vali Toprak, açılışta yaptığı konuşmada şehrin sanayi, turizm ve ticaretin yanısıra tarım ve hayvancılığıyla da öne çıktığını belirterek, şenliğin bölgenin tanıtımında önemli rol oynadığını söyledi. Başkan Vekili Aydoğan ise şenliğin gittikçe ivme kazanarak, adını ülke dışında da duyurmaya başladığını ifade ederek, "Dünyanın en önemli sorunları çevre, gıda ve istihdam. Çevre sorunu için tüm ülkeler biraraya gelmeli. Çevre gidince, gıda da olmaz. Gıda sorununun çaresi üreticiler, topraklarımız. İstihdam sorunu için de Türkiye'nin elinde iki argüman var, turizm ile tarım ve hayvancılık. Eğer milyonlarca dönüm ekilmeyen arazi varsa bu, yönetimin sorunu. Türkiye'de boş arazi bırakmamalıyız.” dedi.

Şenliğin evsahibi Başkan Soyer de son 50-60 yıldır ilçenin en önemli ekonomik zenginliklerinin başında mandalina üretiminin geldiğini söyledi. Bu kaynağın çok iyi korunması, sahip çıkılması ve büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Soyer, “Pazar ve rekabet koşulları, bahçelerin miras yoluyla küçülmesi, genelde tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar, imar baskısı bu görevimizi zorlaştırıyor ancak çaresiz değiliz elbette. Öncelikle kurduğumuz Mandalina Üretici Birliği ve Sefeko'ya Ulamış, Gödence, Orhanlı ve Hıdırlık Tarımsal Kalkınma kooperatiflerine destek olmaya devam edeceğiz. Mandalinanın yan ürünlerini daha çok geliştirip katma değerini arttırmaya gayret edeceğiz. Yine çocuklarımıza mandalina suyu dağıtmaya başladık, devam edeceğiz, diğer ilçelerimize de bu uygulamayı yaymak istiyoruz. Mandalinanın fiyatını olumlu etkileyecek en önemli adımlardan biri olarak, soğuk oda ihtiyacını tespit etmiş ve inşaatıyla ilgili çalışma başlatmıştık. Biliyoruz ki sadece mandalina üreticisi için değil, Seferihisar'da diğer sektörler için de önemli bir eksikliği ortadan kaldırmış olacağız. O nedenle en kısa sürede hizmete sokmak için gayret edeceğiz. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarını hazırlarken mandalina bahçelerimizi korumayı en temel hedef olarak belirledik ve bundan sonra da bu hedefin takipçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Şenlik kapsamında düzenlenen yarışmalarda En İyi Mandalina Üreticisi ödülü Süleyman Şener'e, En İyi Mandalinalı Yemek ödülü mandalinalı soslu bonfile ile Gülperi Çavdarcı'ya, En İyi Mandalinalı Tatlı ödülü mandalinalı pasta ile Sevinç Gürer'e, En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya ödülü Naciye Özkılıç'a, En Yavaş Bisiklet Sürme ödülü ise ise Mustafa Şengüler'e verildi. Seferihisar 15. Mandalina Şenliği, Haluk Levent'in şarkılarıyla sona erdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.