'ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ TAM OLARAK ANLAŞILAMADI'

'ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ TAM OLARAK ANLAŞILAMADI'
SAMSUN İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, organ nakli sayısındaki yetersizliğe, ailelerin sosyal, kültürel ve psikolojik nedenlerle gösterdiği direnç ve organ bağışının önemini tam olarak anlamamış olmalarının neden olduğunu söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Rıza Aydın, İl Halk Sağlığı Müdürü Ertan Uzun 3- 9 Kasım 'Organ Bağışı Haftası' nedeniyle ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda organ bağışı ile ilgili Türkiye ve Samsun'un durumu, organ bağışı sayısını artırmak için yapılan çalışmalar anlatıldı. İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, kentte 'Bağışlayın engelleri aşalım projesi' kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendiğini belirterek, "Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde 60 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Bu sayıların her geçen gün artacağı düşünülmektedir. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların tek yaşam şansı ne yazık ki organ naklidir" dedi.

Köksal, Samsun Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin sorumluluk alanındaki 8 ilde geçen yıl 41 bu yıl ilk 9 ayda ise beyin ölümü gerçekleşen 34 kişiden organ nakli yapıldığını ifade ederek, "Ülkemizde organ nakli ile ilgili en önemli sorun, organ bağışı sayısındaki yetersizliktir. Bu sorunun temelinde ise ailelerin sosyal, kültürel ve psikolojik nedenlerle gösterdiği direnç ile organ bağışının öneminin tam olarak anlaşılmamış olması yatmaktadır. Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum