Stres riski arttırıyor

Stres riski arttırıyor
Özellikle kadınlarda orta yaş dönemlerinde bazı stresli travmalar yaşamaları sonucu vücutta birtakım hormonal değişikliklerin meydana geldiği belirtildi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü'nde görevli Uzman Doktor Ayşenur Durna, “Stresli travmalarda aynı zamanda vücuttan bazı enflamatuar maddelerin salındığı ortaya çıkmıştır. Bu hormonal ve enflamatuar değişiklik başta beyin olmak üzere tüm vücutta zararlı etkiler ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu.

“YAŞLANMA SÜRECİNİ TETİKLEMEKTE”

Kişiler ne kadar fazla travmatik stres yaşadılarsa alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin de o kadar artış gösterdiğini belirten Uzman Dr. Durna, “Kişiler bu stresli travmalardan uzaklaşsalar bile vücutta bir kez başlayan bu değişim etkisini devam ettirmekte ve son bulmamaktadır. Bu durum ilerleyen dönemlerde beynin dejeneratif yaşlanma sürecini hızlandırmakta veya tetiklemektedir” dedi.

“HAREKETSİZ VE İÇE KAPANIK YAŞAM RİSKİ ARTIRIYOR”

Yapılan çalışmaların bu stresör travmaların başında, eş ya da çocuk kaybı, evde herhangi birinin kronik ilerleyici hastalığının olması, boşanma süreci, herhangi bir saldırı, tecavüz veya benzeri durum, hırsızlık olayları, araba kazası, kişinin kendi kronik hastalıkları ve finansal problemlerin geldiğini hatırlatan Uzman Dr. Durna, “Özellikle kişinin şeker hastalığı, tansiyon, obezite ve kan yağları yüksekliği gibi risk faktörleri varsa ve hareketsiz, içe kapanık bir yaşam sürüyorsa bu risk artmaktadır” diye konuştu. MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.