İTİRAZ REDDEDİLDİ

İTİRAZ REDDEDİLDİ
Atakum'da temeli atılan Protokol Cami için Samsun Mimarlar Odası İdare Mahkemesine itiraz dilekçesi vermişti.

Geçtiğimiz günlerde Atakum'da bulunan Tarım Meslek Lisesi yerleşkesine yapılmasına karar verilen ve Atakum Kaymakamı Ali Bakaoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, İl Müftüsü
Hayrettin Öztürk ve İlçe Müftüsü İsmail Keskin'in de aralarında bulunduğu protokol ile halkın katılımıyla başlangıçta Protokol Camii diye adlandırılan ancak daha sonra Büyük Camii olarak kayıtlara geçen camiinin temeli dualar eşliğinde atılmıştı.
4500 m2 kapalı alana sahip 5000 kişinin aynı anda namaz kılabileceği, 500 kişilik konferans salonu, Kur'an-ı Kerim Kursu, Kütüphane, gasilhane, otopark, çay ocağından müteşekkil tahmini 8 milyon liraya malolacak Büyük Camiinin 3 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.
Bilindiği üzere Samsun Mimarlar Odası bu camiinin yapılmasına karşı çıkmış ve İdare Mahkemesine başvurmuştu. İdare Mahkemesi'nin sonucunu Şube Başkanı İshak Memişoğlu camiye karşı olmadıklarını, caminin trafik yoğunluğu olan bölgede, bir eğitim kurumu yerleşkesine yapılmasına karşı olduğunu vurgulayarak,şöyle konuştu.

"Protokol cami ile ilgili hazırlanan imar planının yürütmesinin durdurulması talebi ile Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığımız başvuru reddedildi. Mahkeme 'Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakta etkisi tükenecek idari işlemlerden sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerde hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç ve imkansız zararların ne olduğu belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemi ile Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez.' hükmünü belirterek bir mahkeme kararına atıfta bulundu ve yürütmenin durdurulması talebimizi reddetti." dedi.

Olumsuz karar veren mahkeme heyeti üyelerinin bilirkişi raporlarını dikkate almadığını öne süren Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu şunları kaydetti: " Olumsuz karar veren üyelerin bilirkişi raporlarını dikkate almadığını görüyoruz. Bunu ortaya koyan itiraz dilekçemizi bir üst mahkemeye verdik. Dilekçemizde kapatılan okulun yıkılıp cami inşaatına başlanması an meselesi iken açıkça hukuka aykırı olan idari işlemin geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını belirttik. Dolayısıyla yürütmeyi durdurma kararı için yasanın aradığı şartlar bu dosya açısından oluşmamışsa hiçbir dosya için oluşmasının beklenmesi bundan sonra mümkün olmayacaktır. Mahkemenin verdiği karardan anlaşılan tek şey soyut ifadelerle yürütmeyi durdurma kararı verilmediğidir. Dava dosyasında bilirkişi tarafından verilen teknik raporların aksini ispat edici teknik ve bilimsel hiçbir veri ve hukuki delil yoktur. Bu delilleri Samsun Büyükşehir Belediyesi bile sunamamıştır. Bu davada neden teknik bilirkişi heyeti oluşturulmuş ve görüş alınmıştır diye soruyoruz? Sebebi nedir? Her ne kadar bilirkişi raporu mahkeme heyetini bağlamamakta ise de bununda teknik ve yasal gerekçesi olması ve kararda gösterilmesi gerekmektedir. Biz dini tesisin ticarethane ile birleştireceği endişesini taşımaktayız. Bununda daha fazla trafik yoğunluğu kazandıracağını düşünmekteyiz."
DÜZELTME:
25 Ekim tarihli DENGE Gazetesi'nin Manşetinden verdiğimiz Protokol Camii haberinde, Protokol Camii ile Büyük Camii'nin aynı Camii olduğu belirtilmiş ancak her ikisinin de ayrı ayrı camii oldukları anlaşıldığından bu düzeltmenin yapılması ihtiyacı doğmuştur. Haberimizde verdiğimiz "İtiraz Reddedildi" başlığı protokol Camii ile ilgilidir ve Samsun Mimarlar Odası'nın Bölge İdare Mahkemesi'ne verdiği yürütmeyi durdurma itirazı reddedilmiştir. Kamuoyuna duyurulur.






HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum