SAMSUN'DA "ÇARPIŞAN İKİ GEMİ İÇİN" KURTARMA TATBİKATI

SAMSUN'DA "ÇARPIŞAN İKİ GEMİ İÇİN" KURTARMA TATBİKATI
SAMSUN'da Valilik tarafından düzenlenen 'Samsun Bölgesel Deniz Kirliliğine Acil Müdahale ve Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı.

Tatbikatta iki geminin çarpışması sonrası yaralıların kurtarılması, yanan gemiye müdahale ve deniz kirliliğinin temizlenmesi canlandırıldı.

Tatbikata Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Samsun Emniyet Müdürlüğü, AFAD ve Samsunport Limanı ekipleri katıldı. Senaryo uyarınca Rusya'nın Novorossiysk Limanı'ndan gelen ve Samsun Limanı'na giriş yapan 'M/RO-RO Aydemir Boztepe' isimli geminin dümeni kilitlenerek sürüklenmeye başladı. Sürüklenen gemi, demirleme durumunda olan M/V Nazar isimli gemiye çarptı. Çarpışmanın ardından M/V Nazar isimli gemide yangın çıktı. Yara alan gemideki personel kurtulmak için denize atladı. Ardından gemiden sızan yakıt denizde yayılmaya başladı.

Telsiz ihbarı ardından havadan ve denizden ekipler sevk edildi. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı bot ile helikopter, Deniz Liman Şube Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı botlar, olay yerine sevk edildi.

Senaryo uyarınca kaza üzerine Samsunport'ta kriz masası oluşturuldu. İlk olarak denize atlayan ve çarpma anında denize düşen yaralılar olay yerine gelen bot, zodyak ve helikopterlerle kurtarılarak sahilde bekleyen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Ardından Samsunport, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığına bağlı bot ile yanan gemiye müdahale edilerek yangın söndürüldü. Yangının söndürülmesinin ardından geminin etrafına çevrilen bariyerlerle yakıt sızıntınının dağılması engellendikten sonra yakıt temizlendi. Bu sırada karada bekleyen ekipler kıyıya ulaşan yakıt sızıntısını kayalıklara serilen emici pet ve su sıkarak temizledi. Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, tatbikatta kamu ve özel sektörden bir çok kişinin görev aldığını belirtirken, şöyle dedi:

"Senaryo gereği iki geminin çarpışması sonucu önce can kurtarmaktan başladık. Belki izlerken sıkıcı gibi geldi ama görsellik açısından kimin ne yaptığını sizinle birlikte izleyebilmek için kurtarma çalışmalarını tek tek yaptık. Böyle bir anda kurtarma çalışmaları aynı anda yapılmaktadır. Kurtarma işlemi yapıldıktan sonra yangın söndürme, ardından kıyıya vuran kirlilik konusu icra edildi. Nükleer ve tehlikeli atık olup olmadığı tespit edildikten sonra diğer ekipler yönlendirildi. Daha sonra hasar tespit komisyonlarımız devreye girerek çevreye verilen zarar tespit edilerek, hatalı unsurlardan kanun gereği bu zararların tazmini isteniyor." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.