Avrupa'nın konuştuğu görüntü

Avrupa'nın konuştuğu görüntü
İsveç'te tesadüfen görüntülenen denizaltı, bu ülkenin yanı sıra Avrupa'da büyük yankı uyandırdı. İsveç, denizaltını arama çalışmalarının çapını genişletti. Savaş gemileri ve 200'den fazla asker hafta sonu boyunca arama yaptı.

Denizaltı başkent Stockholm'ün 50 kilometre açıklarında çok kısa süreyle görüntülenirken ancak bir fotoğraf karesi ile kaydedildi. Gizemli deniz aracını bulmak için İsveç donanması havadan destekli operasyonlara başladı. Amiral Anders Grenstad, bunun yabancı bir gemi olduğunu değerlendirdiklerini "deniz objesi"nin küçük bir denizaltı olabileceğini de belirtti. İsveç gazetesi "Svenska Dagbladet,', geçtiğimiz Perşembe günü İsveç sahil güvenliğine ait telsizler, Rusça yardım isteyen bazı sesler kaydettiğini yazdı. "Yardım çağrısı"ndan sonra İsveç sahil güvenliği, Kanholmsfjaerden bölgesinde bir denizaltının izine rastladığı belirtildi.

Uzmanlar Soğuk Savaş sonrası ilk kez böylesine büyük bir operasyon başlatan İsveç, sivil gemilerin bölgeyi terk etmelerini istedi. İsveç Başbakanı Stefan Löfven Rusya ve NATO tarafından askeri tatbikatların arttığını bir şüpheyi abartmamak gerektiğini vurgularken Baltık Denizi'nde ne olup bittiğinden haberdar olduklarını kaydederek, “Burası bizim bahçemiz sayılır” dedi
Rus Savunma Bakanlığı, denizaltının Hollanda donanmasına ait olabileceğini öne sürdü. Hollanda bu iddiayı yalanlandı. İsveç medyası geçen ay iki Rus savaş uçağının hava sahası ihlali yaparak ülke topraklarına izinsiz girdiğini iddia etmişti.
Soğuk Savaş döneminde İsveç açıklarında Sovyetler Birliği'ne ait denizaltıların operasyonları bölgede tansiyonun yükselmesine neden oluyordu. 1981 yılında Rusya'ya ait bir denizaltı, İsveç'te askeri bölgede karaya oturmuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.