MEKTUBUN YERİNİ MESAJ ALDI

MEKTUBUN YERİNİ MESAJ ALDI
PTT Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) verilerine göre Türkiye genelinde mektup, yerini cep mesajlarına (SMS) bıraktı.

2013 yılında 791 milyon 977 bin 088 mektup gönderilirken, 177 milyar 629 milyon SMS çekildi.

Türkiye genelinde mektup alışkanlığı artık yerini teknolojiye bırakmaya başladı. PTT Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) verileri de bu düşünceyi doğrular nitelikte. Verilere göre gönderilen mektup sayısı her geçen yıl düşerken, SMS sayısı ise her geçen yıl arttı. Türkiye genelinde gönderilen mektup sayısı 2013 yılında 791 milyon 977 bin 543 iken, SMS sayısı 177 milyar 629 milyona ulaştı.

Mektubun SMS karşısındaki düşüşün bu yılda da devam ettiği gözlendi. 2014 yılının Eylül ayı sonuna kadar gönderilen mektup sayısı 556 milyon 274 bin 637'de kalırken, bu rakam SMS'de 66 milyar 431 milyonu gördü.

'HAYATIMDA HİÇ MEKTUP YAZMADIM'

Üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Gizem Erdembay, kendini bildi bileli hep telefonla iletişim kurduğunu, belirterek, "Hayatımda hiç mektup yazmadım. Bence mektup alışkanlığı yaşatılmalı. Mesela mesajları saklayamayız ama mektupları saklayabiliriz" dedi. Postaneyi para transferi ve kargo için kullandıklarını söyleyen 22 yaşındaki İbrahim Yanköse, 20 yaşındaki Ömer Demirbaş ve 18 yaşındaki İpek Akyüz de, "Bayramlar gibi özel günlerde artık sosyal medyayı ve telefonu kullanıyoruz. Aslında mektup alışkanlığı yaşatılmalı. Çünkü onun ayrı bir manevi değeri var. Mektubu yazarken bir emek oluşuyor" diye konuştu.

'SADECE MAHKUMLAR GÖNDERİYORDUR'

44 yaşındaki Tuğba Manisalı da mektubun yerinin bir başka olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Eskiden asker mektubu olurdu. Sanıyorum artık o da kalmadı. Gurbete çalışmaya giden gençler, ailelerine mektup yazardı. Şimdi teknolojinin ilerlediği günümüzde daha kolay ve rahat ulaşım imkanları sunuluyor. Özellikle operatör şirketlerinin yaptığı kampanyalar mesajlaşmayı ve cep telefonu ile konuşmayı daha cazip hale getiriyor. Tabi bir de sosyal medya var. Artık yeni nesil mektup dönemini tamamen kapattı ve yeni bir dönem başlattı. Sanırım sadece cezaevindeki mahkumlar artık mektup gönderiyordur." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.