Lumiere Sinema Ödülü İspanyol Almdovar'ın

Lumiere Sinema Ödülü İspanyol Almdovar'ın
Cannes Film Festivali'nden sonra Fransa'nın en önemli film festivali olarak kabul edilen Lumiere Film Festivali Büyük Ödülü İspanyol sinemasının usta yönetmeni Pedro Almodovar'a verildi.

Ödülünü Oscar ödüllü ünlü Fransız oyuncu Juliette Binoche'nin elinden alan ve bugüne kadar 33 filme imza atan 64 yaşındaki İspanyol yönetmen, diktatör general Franco'nun ölümünden sonra İspanya'da ortaya çıkan ve tüm ülkeyi etkisi altına alan karşı kültür hareketi "Movida"nın sembol ismi olarak da biliniyor.

Lyon'un en prestijli salonu Salle 3000'de altıncısı gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Almodovar, "Yaklaşık 35 yıldan bugüne kadar kalbimde ve filmlerimde çocukluğumun renklerini aramaya çalıştım. Mesleğimin görüntüler eşliğinde hikayemi anlatmak olduğunu biliyordum. Annemin ölümü bu yaklaşımımın temeli oldu. Bu gece burada bulunmak onur ve çok heyecan verici." diye konuştu.

Penelope Cruz ve Antonio Banderas'ın görüntülü mesaj ile katıldığı ödül töreninde Almodovar'ın annesi için kaleme alınan bir metnin salonda okunması ise büyük alkış aldı.

Sinemanın mucidi Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin anısına Lumiere Enstitüsü'nden Bertrand Tavernier ile Cannes Film Festivalinin organizatörlerinden Thierry Fremaux tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olmaya aday bu festival diğer festivallerin aksine filmlerin yarışmadığı daha çok sinema tarihinin ve kalasik filmlerin yad edildiği nostaljik bir festival olarak öne çıkıyor.

Son olarak 2013 yılında Quentin Tarantino'ya verilen Büyük Lumiere Ödülü Kean Loach (2012), Gerard Depardieu (2011) , Milos Forman (2010) ve Clint Eastwood (2009) gibi tanınmış isimlere verilmişti.CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.