TMMOB Aziz Konukman'ı konuk etti

TMMOB Aziz Konukman'ı konuk etti
TMMOB (Türkiye Mimarlar ve Mühendis Odaları Birliği ) 60 yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen Türkiyenin Ekonomik Durumu konulu Konferansa Ankara Gazi Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman katıldı.

TMMOB Kuruluşunun 60. yılı kutlamaları kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. En önemli etkinliklerden biri 18 Ekim Cumartesi Günü EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Ankara Gazi Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman'ın konuşmacı olarak katıldığı Türkiyenin Ekonomik Durumu Konulu Konferans idi.Prof. Konukman konferansta katılımcılara Türkiye'nin son ekonomik durumu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Hükümet tarafından hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan son OVP ( Orta Vadeli Program) hakkında görüşlerini belirten Konukman, " Bu programla Türkiye'nin ekonomik hedefleri sil baştan değişti. Bu değişimin en önemli etkileri enflasyon ve işsizliğin artmasıdır. " dedi.

TÜRKİYE İSTİHDAMSIZ BÜYÜMEYE VE YOKSULLAŞMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin istihdamsız büyümeye ve yoksullaşmaya devam ettiğini belirten Prof Konukman, " Bu programda IŞİD'le savaş ve Esad senaryosu yok. Bu programda 2 milyon mülteci de yok. Yani Türkiye'nin mevcut gerçeklerinin bütçeye getireceği parasal yük bu programa alınmamış. Bu konu teskere görüşmelerinde de konuşulmadı. Teskereye evet diyenler işin parasal boyutunu konuşmadılar. Teskerenin mali yönü gizli de olsa konuşulmalıydı. Bu konu ile ilgili olarak bilgilendirme ve çalışma da yok ! Bu program zaten zam öngörüyor. Müdahale de olursa zamlar daha da artacak" dedi.

2014 HEDEFİ MÜREKKEBİ KURUMADAN ÇÖKTÜ

Petrolün şimdilik ucuzladığını ifade eden Prof. Dr. Konukman, "Savaş koşulları ile birlikte petrol fiyatları ve dolayısıyla enerji fiyatları da artacak. Bu da cari açığın yhükselmesi,ne yolaçacak. 2014 Programı gerçekleşme tahmini yapılırken dolar 2.18 kabul edilerek yapıldı. Şu anda dolar 2.30 kodunda 8 Ekim'de açıklanan 2014 hedefleri daha mürekkebi kurumadan çöktü. 2015 kuru ise 2.29 olarak tahmin edildi. Bu da aşırı değerli TL politikasının devam edeceğini gösteriyor. Yani döviz olması gereken miktarın altında olacak ve döviz bolluğu sürecek anlamına geliyor." diye konuştu.

HUKUK DÜZEN OTURMADIĞI SÜRECE TÜRKİYE'YE YABANCI SERMAYE GELMEZ

ABD'nin faizleri yğkselteceğini beliren Prof. Dr. Konukman, "Bu yıl Avrupa Merkez Bankası Başkanı Dragi Avrupayı paraya boğacaklarını söyledi. Türkiye de bu açıklamayı dikkate alarak para ihtiyacını Avrupa'daki paraları çekerek karşılamayı düşünüyor. Ancak Türkiye 'nin hesabetmediği bir şey var. Avrupal,ı istikrarlı ve güvenli, yüksek faiz veren ABD'yi mi, savaşın içinde olan, hukuğun katledildiği, güvensiz Türkiyeyi mi seçer ? Hele de son çıkartılacak olan yasadaki makul şüphe gerekçesi ile mallarına el konulması endişesi taşıyan insanlar Türkiye'ye gelir mi ? Hukuk düzeni oturmadığı sürece sıcak para Türkiye'ye asla gelmez ve yapılan planlar da sürekli çöker." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.