'50 yıl ceza verilince şoke oldum'

'50 yıl ceza verilince şoke oldum'
SAMSUN'un Tekkeköy İlçesi'nde 2 kişinin öldürülmesi, 3 kişinin de yaralanması olayı ile ilgili yargılandığı davada 49 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılan 34 yaşındaki Barış Dönmez, Yargıtay'ın kararı ardından tahliye edildi.

Sanık avukatı Giray Güneş, yerel mahkemelerde yargılamaların düzgün yapılmadığını öne sürdü. Dönmez ise, "Suçsuz olduğumu biliyordum. Ama 50 yıl ceza verilince şok oldum" dedi.

Olay, Samsun'daki Tekkeköy İlçesi Costal Mevkii'nde 2007 yılı Ağustos ayında meydana geldi. Silahların da kullanıldığı kavgada 23 yaşındaki Samet Güngör ile aynı yaştaki arkadaşı Murat Yurtseven öldürüldü, 3 kişi de yaralandı. Olay ile ilgili 6 kişi tutuklandı, 1 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada 2 cinayete ve 3 kişinin yaralanmasına yardımcı olduğu ileri sürülen ve 9 ay cezaevinde kalan Barış Dönmez tahliye edildi. 2012 yılı Kasım ayında yapılan son duruşmada tutuklu sanıklardan Mustafa Akkkaya'ya 2 kez ömer boyu ve 43 yıl 4 ay, Hüseyin Akkaya ile Bekir Akkaya'ya ömür boyu ve 60'ar yıl, Yılmaz Akkaya'ya ömür boyu ve 57.5 yıl ve Cengiz Akkaya 52 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Tutuksuz sanıklardan Barış Dönmez cinayet ve adam öldürmeye teşebbüs suçlarına yardım etmekten 49 yıl 7 ay, suça yardım ettiği öne sürülen İbrahim Akkaya'ya ise 2.5 yıl hapis cezası verdi. Kararla birlikte Barış Dönmez tutuklandı.

Dönmez'in avukatı Giray Güneş, Yargıtay'a başvurarak verilen cezaya itiraz etti. Yargıtay 1'nci Ceza Dairesi 2 yıl 8 ay cezaevinde kalan ve 49 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılan Barış Dönmez hakkında verilen kararın bozulmasına, sanık hakkında kesin ve şüpheden uzak deliller bulunmadığı için beraatine karar verilmesi gerektiğine kanaat getirip, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Dönmez'i de tahliye etti. Yüksek mahkeme, diğer sanıkların cezalarını ise onadı. Barış Dönmez'in avukatı Giray Güneş, bir sanığa 50 yıla yakın ceza verip ardından tahliye ettirmenin hiçbir hukuk sisteminde olmadığını ileri sürerek, şöyle dedi:

"Yerel mahkemelerde böyle kalabalık dosyalarda adil ve düzgün yargılamalar yapıldığına inanmıyorum. Bu dosyada karar duruşmasında heyetten dosyayı tekrar incelemelerini ve ona göre karar vermeleri gerektiğini istedim. Başından beri müvekkilimin bu olayda suçlu olduğunu düşünmedim. Hasbedel kader olay yerinde bulunması başına bu işleri açtı. Yargıtay dosya üzerinden yaptığı incelemede haklı olduğumuzu gösterdi. Müvekkilim yaklaşık 2 yıl 8 yıl cezaevinde yalandan yere kaldı. Yerel mahkemeler iş yükünden dolayı yeterli derece dosyayı inceleme fırsatı bulamıyor. Mahkemelerde yaptığımız savunmalarımız yeterli derecede dikkate alınmıyor. Hatta çoğu kez biz savunma yapmadan karar verilmiş oluyor. Savcılık makamına gösterilen özen ve titizlik savunma makamına kesinlikle gösterilmiyor."

Yargıtay kararı ardından iki gün önce cezaevinden tahliye edilen Barış Dönmez ise, söz konusu olayda iki tarafı da tanıdığını, ölenlerin samimi olduğum kişiler olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

"Olaya karıştığım ileri sürülerek tutuklandım. 9 ay üzerine ilk mahkemeye çıktım ve tahliye oldum. Sonra dışarıdan mahkemeleri takip ettim. Son duruşmaya gelmedim. Arkadaşlarım 50 yıl ceza aldığımı söyleyince şok oldum. Çok zor günler geçirdim. Ama suçsuz olduğumu bildiğim için mücadelemi avukatımla birlikte sürdürdüm. Netice Yargıtay suçsuz olduğumu kanıtladı." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.