KIZILIRMAK DELTASI MASAYA YATIRILDI

KIZILIRMAK DELTASI MASAYA YATIRILDI
fra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal AYAN'ın verdiği konferansın açılış konuşmasında Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer ÇAĞLAYAN;

Ba Samsun yerel meselelerine dikkat çekmek Ocağımızın öncelikleri arasında yer almaktadır. Konferansın Samsunluların yeterince farkında olmadığı bir değer olan Kızılırmak Deltasının kıymetini bilmeye bir vesile olmasını diledi.
Kızılırmak Deltası üzerinde yapmış olduğu akademik ve bilimsel çalışmalar ile birlikte Kızılırmak Deltasını sürekli gündeme taşıyan Prof. Dr. Ali Kemal Ayan konuşmasında şu hususlara dikkat çekti.
Kızılırmak Deltası, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu Türkiye'nin en büyük deltalardan birisidir. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uyuygun iklim koşulları Delta'nın eşine az rastlanır öçlüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır.
Avrupada 773 Türkiye'de 465 kuş türü, Kızılırmak Deltası'nda ise 341 kuş türü tespit edilmiştir. Bu sayı, % 73'lük oranla Türkiye'nin en çok kuş türü tespit edilmiş alanıdır. Bir karşılaştırma yapılacak olursa Kızılırmak Deltası'nda, Batı Palearktik bölge kuş türlerinin yaklaşık %40'ı bulunmaktadır.
Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan kuş türlerinden 10 tanesi deltada bulunmaktadır. Delta, üreyen, kışlayan, göç eden kuş türleri için oldukça önemli barınma, konaklama ve beslenme alanı özelliği göstermektedir. Delta, Mersin balığı başta olmak üzere iç su balıkları için de önemli bir alandır.
Değişik ekolojik karakterdeki habitatların varlığı deltayı bitki çeşitliliği yönünden zengin kılmıştır. Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde Potamogeton türleri, göl kenarlarında ise saz (Phragmites) ve hasırotu (Typha) türleri bulunur. Bataklıklar sazlık, kamışlık ve saz otuyla (Scirpus lacustris) kaplıdır. Kumullarda yer yer çalılıklar ve küçük ağaçlıklardan oluşan maki benzeri bitki örtüsüne rastlanır. Uzungöl'ün doğusundaki Galeriç Ormanı ise bir kızılağaç/dişbudak (Alnus/ Fraxinus) su basar ormanıdır.gun iklim koşulları Delta'nın eşine az rastlanır öçlüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır.
Prof.Dr.Ali Kemal AYAN:”Kızılırmak deltasi bir dünya mirasıdır.Bu miras Samsunumuzun en değerli hazinesi ve turizmde cıkış noktasıdır Malesef Samsunumuzun en önemli cıkış noktası olan bu alan halen kimyasal tarımın,susuzluğun,avcılığın,kirliliğin,kacak toplayacılığın,kacak yapılaşmanın ve orman acmasının derin baskısı altındadır.
.Kızılırmak deltasının etrafındaki sahipsizliği Ekolojik okur yazarlık anlayışı icindebir yönetim birliği oluşturarak hızla cözmeliyiz. ve sürdürülebilir bir yönetime kavuşturmalıyız.Kızılırmak deltası etrafındaki tarımı alanlarını Ekolojik Tarıma ve turizmide Ekolojik Turizme yönelik planlayarak hayata gecirmeliyiz.”

Kapanışta Türk Ocağının plaket ve kupasını Şuba Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan ile Çarşamba MYO Müdürü aynı zamanda Samsun Türk Ocağı Başkan Yrd. Olan Doç. Dr. Hasan Temiz takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.