Nefesim Özgürlüğüm!

Nefesim Özgürlüğüm!
KOAH’ın (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Adem Dirican KOAH hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Eskiden kronik bronşit, müzmin bronşit denilen durum, günümüzde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani KOAH olarak isimlendirilmektedir. Küresel bir sağlık sorunu olan KOAH, çoğu zaman sigara dumanı ya da çevresel zararlı gazlara maruz kalmadan kaynaklanabilen, nefes darlığı ile karakterize, amfizem ve kronik bronşit orjinli bir hastalıktır. Hırıltı, hareket sonrası artan nefes darlığı, sık öksürük (Balgamlı ya da balgamsız), göğüste sıkışma gibi belirtilerle ortaya çıkabilen KOAH, uzun süre sigara kullananlarda daha sık görülmektedir. Sigara ana nedendir ama belli özel durumlarda hiç sigara içmeyenlerde de görülür. Birbirini takip eden iki yılın, en az üçer ayında, öksürüp balgam çıkarmaya başlamak, bu hastalığın ilk dönemidir. Eğer sigarayı bırakıyorsanız, burada kalabilir. Ama sigaraya veya neden olan yaşam koşullarınıza devam ettiğiniz sürece, yakınmalarınız ilerleyecektir. Sonuçta yılın her günü öksüren, balgam çıkaran, nefes darlığı çeken birisi olmak günlük yaşantınızı olumsuz etkiler. Her zaman, bu durumu olumlu yönde etkileyecek tek müdahale, sigarayla ilişkinizi kesmektir. Sorun mesleğiniz ve çalışma koşullarınızda ise durum bazen çok daha zordur.

 

Hastalık genellikle orta yaştan sonra, daha sık erkeklerde, ama kırsal kesimde yaşamları ile ilgili olarak kadınlarda da görülür. İleri dönemde kalp yetmezliği gelişir, sık zatürre ve bronşit atakları eşlik eder. Çevre kirliliğinin artması ve iklimsel koşulların insan hayatını önemli ölçüde etkilediği göz önünde bulundurularak KOAH gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisi daha da önem kazanmıştır. KOAH’ ta erken tanı ve sigara bırakılması akciğerlerin fonksiyon bozukluğunu önemli derecede düzeltirken, kişilerin hayat kalitelerinin artmasında da büyük önem taşımaktadır.
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.