Nefes darlığı ve çarpıntı

Nefes darlığı ve çarpıntı
Kalp hastalıklarının günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken uzmanlar, bu hastalıkların hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyebileceği gibi göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi yakınmalarla ortaya çıkabileceğini b

Kalp hastalığının; kalbin pompa fonksiyonlarında aksaklık olması anlamına geldiğini kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru, “Bu aksaklık azda olabiliyor, çok ileri derecelere de ulaşabiliyor. Sigara içimi, tansiyon yüksekliği, diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam tarzı kalp hastalığı riskini arttırıyor.” dedi.

Kalp hastalıklarının önemli bir kısmının kalp damar tıkanıklığından kaynaklandığına dikkat çeken Dr. İbrahim Doğru, kalp damar tıkanıklığında en sık görülen belirtinin göğüs ağrısı olduğunu kaydetti. Doğru, “Göğüste yanma hissi, göğsünü sıkıştırıyorlarmış hissi, göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı, sol kolda uyuşma ve ağrı şeklinde olan ağrılar kalp hastalıklarına işaret eder.” diye konuştu.

KALP DAMAR AĞRISI NEFES DARLIĞI OLARAK HİSSEDİLİR

Özellikle ileri kalp hastalıklarında en sık görülen belirtinin nefes darlığı olduğunu ifade eden Dr. İbrahim Doğru, nefes darlığının kalp damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalığından kaynaklanabileceğini söyledi. Doğru, “Kalp damar ağrısını hastalar bazen nefes darlığı şeklinde hissedebiliyor. Kalp yetersizliğinde kalp akciğerlerden kanı çekme görevini tam yapamıyor. Bu nedenle akciğer damarları içerisindeki kan basıncı yükseliyor. Bu da damar içindeki serum kısmının damar dışına çıkmasına sebep oluyor. Bu sıvı hava alışverişi yapılan hava keseciklerini dolduruyor ve ciğerlerde oksijen alışverişini engelliyor. Bu nedenle nefes darlığı oluşuyor.” ifadelerini kullandı.

RİTİM BOZUKLUKLARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYABİLİR

Çarpıntının özellikle kalp hastalıklarında görülen bir diğer önemli belirti olduğunu vurgulayan Dr. İbrahim Doğru konuşmasına şöyle devam etti: “Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozuklukları en sık kalp damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıklarına işaret ediyor. Ritim bozuklukları basit ve tedaviye ihtiyaç olmayacak kadar önemsiz olabileceği gibi hayati önemde taşıyabilir. Dolayısı ile bu ikisinin ayrımının mutlaka EKG veya ritim holteri ile yapılması gerekiyor.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.