NE KADAR ŞANŞLIYMIŞIZ DA HABERİMİZ YOKMUŞ

    Konumuza girmeden önce bir hikâye anlatmak istiyorum ancak özellikle bayan okurlarımdan özür dileyerek bu hikâyeyi anlatmak istiyorum, zira bugünkü konumuz bu hikâyeye çok benzediğinden hikâyeyi anlatmadan konumuza girmek istemiyorum. Hikâye şu; üç tane arkadaş arka arkaya geçip biri birlerini düzmeye çalışıyorlarmış, en öndeki “Yıkılsın bu düzen böyle düzen olur mu” diye isyan ediyormuş. Ortadaki ise “düzen yıkılsa da olur yıkılmasa da olur, benim için hiç farketmez” diyormuş. En arkadaki ise “Bu kadar güzel düzen olur mu, bunu yıkmak isteyenlerin Allah belasını versin” diyormuş. Dünkü gazeteleri okurken Esnaf Odalarının Genel Başkanının verdiği demeci görünce aklıma bu hikâye geldi, adam demecinde ne diyor biliyor musunuz? Samsun’da yaşayanlar çok şanslı insanlar diyor, bunu neye göre dediğini az çok tahmin edebiliyorum, ama gerçekler onu dediği gibi mi derseniz rakamlar onun dediklerinin tam tersini göstermekte.

    Peki bu arkadaş neden böyle birşey dedi derseniz, adamcağız ben kendimi bildim bileli Esnaf Odalarında Genel Başkanlık koltuğunda oturmakta, burada beraber resim verdiği Oda Başkanları hakeza aynı biçimde, yıllardır oda Başkanlığı görevlerinde bulunmaktalar. Büyükşehir Belediye Başkanı deseniz aynı biçimde yirmi yıla yakın bir süreden beri bu şehri yönetmekte. Sorsanız Samsun’u Paris yaptı ama esnaf kan ağlıyor, “Modern Pazar’ını” yıktı yüzlerce esnaf perişan oldu, “Buğday Pazarını” yıktı yüzlerce esnaf perişan oldu, şimdi de Gülsan Sanayii Sitesini yıkacak binlerce esnaf perişan olacak ama adama sorsanız Samsun’u ihya etti, bu nasıl ihya olmak anlamış değilim. Büyükşehir Belediyesinin borcu eski para ile Katrilyon seviyesine yanaşmış durumda, personelin maaşını her ay bankalardan kredi alarak ödüyor.

      Esnaf Odalarına gelince Eyüp Güler ben bildim bileli Oda Başkanı, Fevzi Apaydın’ın yaptığı binayı sattı, acaba o binayı neden sattı, parasını nerede harcadı, yeni binanın yerini nasıl aldı? bunları incelemek lazım. Fevzi Apaydın’a gelince, o da yıllardır Oda Başkanlığı yapar, şimdi de Genel Başkan. Acaba oğlu neden ABD’de yaşar? FETÖ ile bağlantısı var mı, yok mu? Bunları ciddi bir araştırıp ondan sonra konuşmak lazım. Samsun’da yaşayanlar şanslı mı, şanssız mı ondan sonra karar vermek lazım. Samsun esnafının parası ile har vurup harman savuranlar acaba kendi işlerinde ne kadar başarılılar bunları ciddi anlamda araştırıp ondan sonra konuşmak lazım. Hayatları boyunca esnafın ödediği aidatlarla geçinen bu insanlar kendi işletmelerinde başarısız olmuş iseler onlara başarılı demek ne kadar doğru bir söylem ona da bu toplum karar vermeli.

    Adamlar hayatları boyunca sürekli en arkada olmuşlar, bizler de toplum olarak en önde olmuşuz. Onlara göre bu düzen çok güzel bir düzen asla yıkılmamalı, onların saltanatları devam etmeli, ama esnaf, tüccar, asgari ücretli ne durumda ona hiç bakmadan bu şehirde yaşamanın şans olduğunu söylemek benim aklımın aldığı birşey değil. Şehrimizdeki esnaf, sanatkâr ve oda yöneticilerini Allah rızası için azıcık inceleyin bu insanların büyük bir kısmının ya işlerini kaybetmiş insanlar veya bulundukları makamları kullanarak geçinmeye çalışan insanlardan oluştuğunu göreceksiniz. Oysa bu tür Sivil Toplum Kuruluşlarının, Esnaf Odalarının geçim yerleri değil hizmet yerleri olmaları gerekmez mi? Satıyorsun Esnafın Odasının binasını yapıyorsunuz başka bir bina iyi güzel de bunu neden yaptığınızı topluma anlatmanız gerekmiyor mu?

    Bu insanların resim verdikleri kareye bakınca pek çoğunun kendi işinde başarısız olduğunu rahatlıkla görme imkânınız olur, başarılıymış gibi gözükenler de bankalarla boğuşmaktalar. O bilmem hangi Odanın Başkan Yardımcıları diye ötede beride övünenlerin ayda sadece iki yüz  bin lira kredi faizi ödediklerini çok iyi biliyorum, ben düşmanımın dahi gördüğünden geriye kalmasını istemem ama bu insanlara tavsiyem işlerinin başına dönüp işleriyle uğraşsınlar milletin zar, zor geçinirken yasa gereği ödediği aidatları haksız yerlere harcarlarsa Allah iki dünyada da iki yakalarını bir araya getirmez.

    Sözlerine son vermeden önce şehrimizde yaşamanın şans olduğunu söyleyen Oda Başkanına tavsiyem şu; esnafın haline bir baksın Allah rızası için borcu olmayan, kredi kullanmayan veya halinden memnun olan tek bir tane esnaf varsa ben tüm yazdıklarım için özür dileyeceğim yoksa o arkadaş söylediklerini tekrar gözden geçirsin. Benden söylemesi takdir sizlerin kalın sağlıcakla.

 

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR