Nazım Hikmet, ismini taşıyan salonda anıldı

Nazım Hikmet, ismini taşıyan salonda anıldı
Yenimahalle Belediyesi tarafından yazar Nazım Hikmet Ran'ın 113. doğum günü, “İyi ki doğdun Nazım” adlı bir şiir ve müzik dinletisi ile kutlandı.

Gecede Memleket Şairi'nin şiirleri, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen Rüştü Asyalı'nın duygulu sesi ve “Üç Anadolu” müzik grubunun farklı yorumuyla hayat buldu.
Programda konuşan Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara'nın en büyük ve en kapsamlı kültür merkezine adını vermekten gurur duyduğum dünyaca ünlü şairimiz Mavi Gözlü Dev Nazım, 113 yıl önce bugün hayata gözlerini açtı ve bizlere bıraktığı eserleri ve düşünceleri ile yaşamaya devam ediyor.” dedi.
Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu, Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ali Buçan, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Başkan Yardımcıları Başar Bal ve Yaşar Neslihanoğlu, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda Nazım hayranı katıldı.

“MEMLEKET ÖZLEMİYLE YABAN TOPRAKLARA GÖMÜLDܔ

Program öncesi bir konuşma yaparak salonu dolduranları selamlayan Yaşar, Nazım Hikmet'in edebiyatını ve kişiliğini anlatmak için kelimelerin yetersiz kalacağını ifade ederek, “Bugün dünya çapında tanınan, eserleri onlarca dile çevrilen Nazım Hikmet, ne yazık ki pek çok değerimizle aynı akıbete uğramıştır. Hak ettiği değeri görmediği gibi ömrü memleket hapishanelerinde, mahkemelerde geçmiş, sürgün edilmiş, memleketinden kovulmuş, yetmemiş vatan hainliğiyle suçlanmış, vatandaşlıktan atılmış, anarşist, komünist, isyancı olarak nitelendirilmiştir. Hep o özlemini ve hasretini çektiği bir köyde çınar ağacının dibine gömülmeyi hayal ederek ölmüş, yaban topraklara gömülmüştür” diye konuştu.

“YAŞADIĞI ÖMRÜ KISA, YAŞATILAN ÖMRÜ UPUZUN”

Nazım'ın her türlü ırkçılığa, ötekileştirmeye, cinsiyetçiliğe karşı olduğuna vurgu yapan Yaşar, “Bir insan düşünelim ki bugün 113 yaşında olsun. Onu sürenler, ezmeye çalışanlar, yaftalayanlar, iftira atanlar, memleketinden kovanların esamesi okunmasın ama o hiç yaşlanmamış olsun. Böyle bir insan düşünün ki adı Nazım Hikmet olsun. Yaşadığı ömrü kısa, yaşatılan ömrü upuzun olsun” ifadelerini kullandı.

MEMLEKET ŞAİRİ'NE MEMLEKETTEN ŞARKILAR

Ardından 15 yıl önce Nedim Yıldız, Ali Seçkiner Alıcı, Erkoç Torun tarafından kurulan “Üç Anadolu” müzik grubu sahne alarak, Memleket Şairi Nazım'ı, memleketten şarkılarla andı. Piyanodan çelloya, bağlamadan davula kadar birçok entrümanla müzik ziyafeti sunan grup, Nazım şiirlerinden besteledikleri eserlerle de salondan büyük alkış aldı.
Daha sonra gruba, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen Rüştü Asyalı'nın dahil olmasıyla programda duygu yüklü dakikalar yaşandı. Asyalı içli sesiyle yüreklere dokunurken, Üç Anadolu'nun vokalleri ve müzikleriyle Nazım şiirleri, daha da anlam kazandı.

ANKARA'NIN EN İYİMSER KOROSU

Programın sonunda Nazım'ın “Tek insan milleti” şiiriyle barış ve kardeşlik vurgusu yapıldı. Hem şiir hem de şarkı formatında okunan “Tek insan milleti”ne salonu dolduranlar hep bir ağızdan eşlik etti. Şiirin “Ben iyimser dostlar akarsu gibi” sözleriyle Ankara'nın en iyimser korosunu oluşturan vatandayra, coşku dolu anlar yaşadı.
Asyalı ve Üç Anadolu müzik grubu, soğuk havaya rağmen salonu dolduran Yenimahallelilere ve bu anlamlı program için Yenimahalle Belediyesi'ne teşekkür ederken Yaşar da sanatçılara çiçek verdi.

MİNİ STÜDYO KURULDU

Programa katılanları hoş bir de sürpriz karşıladı. Vatandaşlar kurulan mini stüdyoda Nazım Hikmet'in doğum günü anısına ücretsiz olarak fotoğraf çekindi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.