Mutluluk Araştırıldı

Mutluluk Araştırıldı

Araştırmalara göre, hayata iyimser bakan insanlar daha çok para kazanıyorlar, işyerlerinde daha iyi performans gösterebiliyorlar ve aile hayatlarında diğer insanlara kıyasla daha mutlu oluyorlar.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, mutluluğun insanların neye sahip olduğundan çok ne yaptığıyla alakalı bir durum olduğunu ortaya koydu.

İnsanların mutluluk derecesini arttıran davranışlar şöyle sıralanıyor:

Hedefe Kilitlenmek

Hedefler ve mutluluk karşılıklı olarak birbirlerini besliyorlar. Mutluluk, insanlara hedeflerini takip etme ve başarıya ulaşma gayreti için ihtiyaç duydukları enerjiyi veriyor. İnsanlar hedeflerine ulaştıkça daha çok mutlu oluyorlar ve bu süreç böyle devam ediyor.

Yapılan İşin Anlamını Kavramak

Psikolog Amy Wrzesniewski (Yale Üniversitesi), insanların işleriyle ilişkilerine ilişkin bir makale yayınladı. Ki; bu makalede, iş hakkında tanımlanan üç nokta var: Görev, Kariyer ve Görev Aşkı.

Görev: Memnuniyet verici, eğlenceli şeyler yerine parasal getirilere odaklanmak.

Kariyer: Terfiye odaklanmak.

Görev Aşkı: Topluma fayda sağlayacak bir işin tatmin etmesine odaklanmak. 

Wrzesniewski'nin ulaştığı sonuç: En mutlu insanlar, yaptıkları işin anlamını kavrayan insanlar.

Değer Verdiğin İnsanlarla Olmak

Araştırmalar, insanların sevdikleriyle birlikte vakit geçirdiklerinde daha mutlu olduklarını gösteriyor. Sosyal bağlarının merkezinde olan insanların refahı da yerinde oluyor.

Uzun Süreli Bir İlişkiye Sahip Olmak

Özellikle orta yaş krizi gibi stresli zamanlarda, evli olmak, insanların daha mutlu olmasını sağlıyor. Bunun nedeni, insanların eşlerinden destek almaları ve kendilerini yalnız birine göre daha çabuk toparlayabilmeleri.

Taze Meyve ve Sebze Yemek

2013 yılında yapılan bir çalışma, taze meyve ve sebze yiyen insanların daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

Spor Yapmak

Hollandalıların yaşları 15 - 65 arasında değişen 8 bin kişi üzerinde yaptıkları bir araştırmaya göre, spor yapanlar hayatlarından daha tatminkar oluyorlar.

Deneyim Satın Almak

Psikolog Daniel Gilbert (Harvard Üniversitesi), "Parayla mutluluğu satın alamıyorsanız, nasıl harcayacağınızı bilmiyorsunuz demektir" diyor.

Gilbert, insanların birşeyler satın almak yerine deneyim satın almalarının onları daha mutlu edeceğini söylüyor.

ABD'de yapılan bir araştırma, bir geziye ya da sevdikleri bir şarkıcının konserine para harcayanların, bir otomobil veya herhangi bir pahalı obje satın alanlara göre kendilerini daha mutlu hissetiklerini ortaya koydu. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat Beşer Arşivi
SON YAZILAR