Muhatab olma

 

 

İnsandaki cuz"i İhtiyari denilen, kendi iradesi ile iş yapabilme gücü, tercihlerini, isteklerini, arzularını yansıtarak, fiile dönüşen haller olarak görülebilir. İnsan gazete satıcısının standından tercih ettiği bir gazeteyi alabilir. İstediği sayfayı ve konuyu seçebilir. ordaki yazı hayırlıda veya hayırsızda olabilir. Tercih eden, onu kendine muhatap almıştır. Kimi bir bulmaca merakına kapılarak kelimeler arasında dolanır durur, saatlerini ona verir, onun da merakı o dur dersin geçersin. Kimi gazetelerdeki çeşit çeşit resimlere bakar içinden ne geçer bilinmez, ama müstehcen resimlere göz atanların içinden ne geçtiğini tahmin etmek pek de zor değildir. Kimi" de bazı gazetelerde boy, boy verilen “ahlaksızlıkların marifet diye sunulduğu” sayfaları pür dikkat okur. Bunların hepsi İradeyi cüz-iyenin tercihleri olarak görülür. Genel olarak mütalaa edildiğinde  (zaman geçirme) ifadesinde toplanan, gerçekten –zamanı geçirmek-için gösterilen çabalardır.

 

Geçtiğimiz aylarda Akdeniz de ikamet eden kızımı ziyaret için gitmiştim, Evvelce de çokça da gittim. Turistlerde “kitap okuma” alışkanlığı dikkatimi çekmişti. Gerçi kitaplar muhtelif, Roman türü daha ağır basıyor, Seyahat ettikleri yöre ile ilgili tarihi bilgilere haiz kitapta azınlıkta olmasına rağmen görülüyor. Bir turist"in elinde Gazete göremedim. Oysa değişik lisanlarda yayınlanan günlük gazeteler, stantlarda mevcut, Amma turistlerin gazete merakları pek yok. Okuma kültürü çok güzel bir şey, İnanışlar içinde (Dinler ) içinde, İKRA, Bİ İSMİ- RABBİKE, OKU ALLAH"IN İSMİ İLE emrinin olduğu İLAHİ bir MESAJI İslamiyet dışında bir dinde bulmanız mümkün değildir. Şu andaki İslamiyet dışındaki din kitapları Nas (insan) kaynaklıdır. Kuran ise ALLAH"IN mesajıdır. Bu kitabı muhat ab alan direk ALLAH ile muhatap olmaktadır. O"nun anlatımlarını okumakta, Emir ve tavsiyelerini görmekte, tarihten ve geçmişte olan vaka"lardan haber almaktadır. İnsan"ın yaşayış hayatında nasıl olması gerektiğini, hangi şeyleri kural olarak alması gerektiğini görerek, İYİYİ- DOĞRUYU-Eğriyi-YANLIŞI ayırt ederek, ALLAH"IN HÜKÜM olarak kuralları bilebilmektedir.

 

KİM ALLAH"IN HÜKMÜYLE HÜKMETMESSE KÂFİRDİR, beyanının çağlar boyu yankılandığı görülürken, Boyunlarına bu hükmü bağlayan, hüküm sahiplerine, en kesin emri vermektedir. Vakit geçirmek için değil, Vakti değerlendirmek için, Her hali ve şekli ile kendisine erişilme imkânı günümüzde çok kolay olan, Türk çe bir KUR" AN, edinerek o"na muhatap olmamız, en güzel ve doğru seçim olacağıdır. Okuma ebetteki günümüz insanı için bir ihtiyaçtır. Ancak faydalıyı okuma, iyi olan ile muhatap olma, İlmin ve doğru aklın gereğidir. Hayatı anlatan, Kâinatı anlatan, Geçmişi ve geleceği, insanın bir su damlacığından şekil alışına dek, oluşumunu anlatan, en küçük yaratıktan en büyük yaratılmışlara kadar muhteşem tablolar halinde akıl ve gözlere sunan Allah"ın tariflerini okumak, Ne muhteşem bir haldir.

 

Aklını; Sigaranın dumanına, Şişedeki içkinin iksirine, hemcinslerinin şehevatına, dükkânındaki malların ağırlığına, kasasındaki bir türlü dolmaya, doymayan para akışına, iş adı altında fırsat bulamadıkları lüzumlu işlerini görebilecekleri zaman kıtlığına, ihtiyaç dediği dünya nimetlerinin peşindeki koşuşturmalarına, hanm, hamamın, bağım, bahçem, kışlığım, yazlığım derken bir türlü tamamlanamayan dünyevi hırs ve ihtiyaçlara, hayat denen zaman şeridi içinde, Vay be ömrüm ne de çabuk geçti, bu yaşa nasıl geldim, zaman ne kadar da çabuk geçiyor, fikirlerinin ön plana çıktığı,söylemlerinin  çokça tekrarlandığı, insanın ! AHIR ZAMAN manzaraları olan bu görüntüler,AH-VAH  ları  iç sıkıntılarını yansıtıyorsa, bilin ki sınıfta  kaldınız. Hayat pusulanızın ibresi KİRANKÖY"ü gösteriyor, adımlarınız her saat ve dakika ve sizi oraya iradeniz dışı taşıyorsa, buna Kaderim diye boyun eğmek mecburiyeti sizi korkutmasın, Bizden evvelkiler nasıl bu yolu gittilerse bizde kaçınılmaz olarak bu yola gireceğiz. Şu var"ki, hastalar için söylenen”   Çıkmayan canda ümit vardır “ sözü, Yaşadığımız son anımızda olsa, Gerçeği görmemiz, Hatalarımız ve kusurlarımız varsa dönmemiz, doğruyu bulmamız kurtuluşumuzun tek tutanağıdır. MUHATAP olarak KUR"anı. Alalım, gerçek dost"u bulalım. Günde beş vakit bizi KURTULUŞA çağıran sese manasını anlayarak kulak verelim.        

 

Düzeltme: 26 Ekim 2009 pazartesi günü Mahmut Delen"in köşe yazısı sehven Dursen Alemdar"ın köşe yazısı olarak girmiştir. Yazarımızdan ve siz değerli okuyucularımızdan özür dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR