MS TEDAVİSİNDE PLAZMA AFEREZ UYGULAMASI

MS TEDAVİSİNDE PLAZMA AFEREZ UYGULAMASI
Ercan Şenkal Medical Park Samsun Hastanesi’nde üç ay önce plazma aferez işlemine başladı,tedavi sonrasında destekle yürümeye ve konuşmaya başladı.

25 yıldır MS(Multple Skleroz) tedavisi gören 44 yaşındaki Ercan Şenkal ileri derecede denge, konuşma ve yürüme bozukluğu yaşıyordu. Tüm tedavi yollarını denenmiş yeterli yanıt alamamış Ercan Şenkal Medical Park Samsun Hastanesi’nde üç ay önce plazma aferez işlemine başladı. Tedavi sonrasında destekle yürümeye ve konuşmaya başladı.

Tedaviyi gerçekleştiren Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Ömer Faruk Akkaya Multple Skleroz (MS) hastalığı hakkında bilgi verdi. Uzm .Dr. Akkaya “Multple Skleroz (MS)- beyin, omurilik ve göz sinirleri dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini (MSS) etkileyen, süreğen, bağışıklık aracılı bir hastalıktır. MS, bağışıklık sisteminin yanlış bir şekilde kendi sağlıklı merkezi sinir sistemine saldırısı sonucu geliştiği düşünülmektedir. Bu saldırı sinir hücresinin kılıfına ve gövdesinde hasara neden olmaktadır. Sonuçta MSS de etkilediği yere göre klinik bulgular oluşturmaktadır. Hastalarda, görme kaybı, çift görme, tutukluluk, güçsüzlük, dengesizlik, hissizlik, ağrı, mesane ve barsak kontrolüyle ilgili sorunlar, yorgunluk, konuşma ve yutma güçlükleri, duygusal değişiklikler ve entelektüel bozulma şeklinde birçok değişik yakınma ortaya çıkarmaktadır. Bilinmeyen bir nedenle tutulum ve seyir her hasta da farklılıklar gösterir. Ataklar ve düzelmeler ile olabileceği gibi ilerleyici kötüleşmeler şeklinde bazen de nadir ve hafif ataklarla seyredebilmektedir.”dedi.

GÜN GEÇTİKÇE YAŞAM KONFORUNU DÜŞÜRÜYOR
Uzm. Dr. Ömer Faruk Akkaya “Tedavisinde amaç, atak anında ve atak oluşumunu engelleme ile seyri yavaşlatmaya yönelik olmaktadır. Atak tedavisinde kortizon türevi ilaçlar kullanılırken, seyrini yavaşlatmak atakları azaltmak için, bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan tüm bu ilaçlar ne yazık ki, hastalığı kesin olarak tedavi edememektedir. Tedaviye rağmen bazen hastalarda ataklar tekrarlamakta, bazen tedaviye rağmen istenilen düzelmeler izlenememektedir. Son yıllarda tedaviye giren çeşitli kendi bağışıklık sisteminden (otoimmun) kaynaklı hastalıklarda alternatif tedavi bir tedavi yöntemi olarak plazma aferez kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminin sorunlu kısmını alıp, değiştirerek ya da bir filtre yardımıyla temizlemek esasına dayanan bu yöntem, MS hastalarında da kullanıma girmiştir. Seçili ve uygun, diğer tedavileri almasına rağmen sonuç alınamamış hastalarımızda bir tedavi alternatifi olarak Türkiye'de sayılı merkezle birlikte Medical Park Samsun Hastanesi’nin bünyesinde de uygulanmaktadır. Plazma aferez yöntemi ile tedai ettiğimiz hastalarımızdan güzel sonuçlar alıyoruz. Ercan Şenkal’ın da üç ay gibi kısa bir zaman da konuşmaya ve destekle yürümeye başlaması bizleri de mutlu etti.” diye konuştu. MS hastalığının yaşam konforunu gün geçtikçe düşürdüğünü belirten Ercan Şenkal “Yürüyemez hatta konuşamaz hale gelmiştim. Dr. Ömer Bey ile görüşmem de terapötik afarez yönteminden bahsetti. Bu yöntem sayesinde düzelme olabileceğini ve bu yöntemin Medical Park Samsun Hastanesi’nde uygulandığını söyledi. 3 aydır tedavi alıyorum ve her geçen gün kendimi daha iyi hissediyorum. Doktorum Ömer Faruk Akkaya ve ekibine çok teşekkür ederim.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.