Motivasyon: Hareketinin Yakıtı

Sang H. Kım “kendinizi ve başkalarını motive etme” isimli kitabında motivasyonu şöyle tanımlıyor; “motivasyon bir ihtiyacı gidermek için gerekli davranışları başlatan bir kuvvettir.” Yani motivasyon: Bir işi (ödevi, ders çalışmayı, yazı yazmayı, kitap okumayı v.b.) yapabilmemiz için iç dünyamızda duyduğumuz, hissettiğimiz, bizi harekete geçiren güçlü istektir.ders çalışmaya başlayamama, sınavlara hazırlanmama, ödev yapamama, okula gidememenin en önemli nedeni motivasyon eksikliğidir. Yani neden ders çalışmalısınız? Neden ödev yapmalısınız? Sorularına içten ve sizi harekete geçirecek tarzda cevap bulamamanızdır.

Kendi Kendini Motive Etmenin Yolları

İşlerinizi ertelemeyin: Derslerinizi, ödevlerinizi günü gününe yapın. Böylece işler birikmeyecektir ve yılgınlık duygusuna kapılmayacaksınızdır. Mazeret üretemeyeceksiniz. Başarılı olacaksınız bu da size güven duygusu kazandıracaktır. En önemli motivasyon kaynağı hiç kuşkusuz “başarıyı tatmış” olmaktır.

Slogan sözler bulun: Sözler insanları motive etme konusunda oldukça önemlidir. Sizlere başarıyı çağrıştıracak, harekete geçirecek slogan sözler bulun, bunları defterinize, kitabınıza, odanıza sürekli görebileceğiniz yerlere yazın veya asın. İşte size bazı slogan sözler:   

“Umutla yolculuk etmek, gidilecek yere varmaktan çok daha zevklidir”

                                                       Robert Louis Stevenson

“Yeteri kadar nedeniniz varsa, her şeyi yapabilirsiniz.”

                             Jim Rohn

“Harikulade şeyler ancak içlerindeki bir şeyin koşulların üzerinde olduğuna inanma cesareti gösterenler tarafından yapılmıştır.”

                                   Bruce Barton

“Ya ümitsizsiniz. Yada ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz. Yada çare sizsiniz.”

                                       Behçet Necatigil

“Onların pesinden gidecek cesaretiniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.”

                                Walt Disney

“İnsana olanlar değil, o insanin içinde olanlar önemlidir.”

                               Louis Mann

“Rüzgarın nasıl estiği fark etmez. Farkı yaratan yelkenlerinizi nasıl açtığınızdır.”

                               Vera Peiffer

“Zirvelerde kartallar da bulunur, yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir.”

                                         Cenap Sahabettin

 “Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.”

                                   Walter Bagehot

“İmkansızlık yalnız sersemlerin sözlüğünde bulunan bir kelimedir.”

                         Napolyon

Başarısızlıktan yılmayın: Başarısızlıklar aslında başarıya ulaşmanıza az kaldığınızın bir göstergesidir. Başarısızlığa bakış açınız çok önemlidir. Başarısızlıklara mahvoldum, perişan oldum diye bakmayın başarısızlıklara eksik noktalarınızın var olduğunu ve onu gidermek için size tanınan bir fırsat olarak değerlendirin.

Hedef belirleyin: En önemli motivasyon kaynağı hiç kuşkusuz bilinçli ve kurallarına uygun bir şekilde belirlenen hedeftir. Hedefinize bir kıza aşık olmuş gibi bağlanmalısınız. Onu düşünmeli ve ona ulaşmak için planlar ve stratejiler yapmalısınız.

Kendinize zaman ayırın: Günlük hayattaki etkinlikler için kendinize zaman ayırın. Futbol oynamak, sinemaya gitmek için planlarınızda zamanlar ayırın. Böylece çalıştığınız halde kendinize da zaman ayırdığınızı göreceksiniz, hayatı seveceksiniz, moral ve motivasyon kazanacaksınız.

Kendinizi ödüllendirin: Ödül en iyi motivasyon kaynağıdır. Kendinize faaliyetler sonrasında ödüller verin. Matematik ödevini yapınca sinemaya gideceğim, 40 dk. Tarih dersinden sonra meyve yiyeceğim gibi.

Merak duygunuzu geliştirin: Merak eden insanları çevrenizde görmüşsünüzdür. Bir durum ve olay karşısında görmeyen gözleri görür, duymayan kulakları duyar. Sizde okuldaki derslere ve evde ders çalışırken yüksek bir merak duygusu yaşamaya çalışın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR