“MODERN DÖNEMDE İSLAM VE MÜSLÜMANLAR”

Samsunda hizmetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesi Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından uzun bir süreden beri, kendi hizmet binalarında bulunan salonlarında seri konferanslar ve eğitimler verilmektedir. 04.112.2016 tarihinde pazar günü gerçekleşen konferansa yoğun bir katılım oldu. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz ÜNAL hocamızın konuşmacı olduğu, "Modern Dönemde İslam ve Müslümanlar" konulu konferansa,  Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat DALGIN hocamız, bir çok akademisyen, il ve ilçe müftüleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Kesgin hocamız, derneğin eğitime dönük bu tür konferanslar serisinin geçmişten beri devam ettiğini, bu konferanslarla Ehli Sünnet Merkezli İslam anlayışın, Müslümanlar üzerinde hâkim olmasını hedeflediklerini belirtti. Derneğin zihinsel kodlarının bilinmesi bakımından, Ehli Sünnete saldırıların arttığı günümüzde, sunumdaki bu cümle maksadı anlatmaya yetecek netliktedir.  Yine sayın başkanın sunumu yaparken ifade ettiği, salonda cami protokolünün uygulandığı yolundaki cümlesi katılımcılar tarafından çok anlamlı bulundu. Akademik unvanına, toplumsal itibarına, kurumsal makamına, maddesel imkanına bakılmaksızın herkesin salonda boş bulduğu yerlere oturması ayrı bir anlayışın ifadesi olarak belirtildi.

Konferansta konuşmacı olan Prof. Dr. Yavuz ÜNAL hocamız özetle; Moderniteyi, İslamı ve Müslümanları tanımlayan güncel bir tarif yaptı. Allahın koyduğu sınırları kimsenin "Bana göre" kavramlarla değiştiremeyeceğini ifade eden hocamız,  "Müslüman tanımında tercih olmaz" dedi. Modern kavramıyla; çağın, medeniyetin ve uygarlığın kast edildiğini ifade eden hocamız, günümüzde “Hadis’in Din’deki  Yeri”nin tartışılmasının çok anlamsız olduğunu ifade etti. Müslümanın, Peygamberimiz (s.a.v)’in modelini ortaya koyduğu tek tip olduğunu, bunun dışında her hangi bir tanımla ifade edilemeyeceğini belirtti. 19. Asra kadar operasyonların Müslümanlar üzerinden yapıldığını ama günümüzde İslamın kodları üzerinden ve Peygamberi dışlayarak yapılmaya çalışıldığını ifade etti. Müslümanların anlamadığı için yaşamadığı tek bir ayet hükmü olmadığını, ama anladığı halde yanlış yaptığı bir çok hükmün bulunduğunu belirten hocamız; “Dedikodu yapmanın günah olduğunu herkes biliyor ama buna rağmen bir çok kişi de dedikodu yapıyor” diyerek, söylediği cümleyi örnekle izah etti.

Müslümanların akla karşı değil, hakim kültüre karşı direnmeye çalıştığını ifade eden hocamız, “Bireyin oluşumuna ve İslamın varoluşuna katkı sağlamayan hiçbir söylem doğru değildir” dedi. Herkesin kendisine söylemesi gerekeni, başkasına söylemeye çalıştığını, kendisini oldurması gerekirken, başkasını oldurmaya çalıştığını belirten hocamız, “Din’in; namaza, oruca ve ritüellere indirgenmemesi gerektiğini, özellikle irşatla görevli olanların, bu görevlerini memur mantığıyla yapmamasının önemli olduğunu belirtti.1400 yıl önce nazil olan ayetler ve Peygamberi anlayışla günümüz arasındaki kadim geleneği ortadan kaldırmanın doğru olmadığını, geleneği araya koymayanların kendilerini Peygamber yerine koyduklarını anlattı.

Günümüzde, din üzerinden yapılan tartışmaları anlamaya yönelik önemli bir perspektif ortaya koyan Prof. Dr. Yavuz ÜNAL hocamıza, konferansı gerçekleştiren başta dernek başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih KESGİN hocamız olmak üzere dernek yetkililerine en kalbi şükranlarımızı arz eder, devamının hayırlara vesile olmasını temenni ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR