Mobil Sağlık Nedir?

Mobil Sağlık Nedir?
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etkisi ile yaşam standartları ve buna bağlı olarak sunulan hizmetler de değişmektedir. Yenilenen hizmetleri kurumsal olan her alanda kendini göstermektedir.

 

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etkisi ile yaşam standartları ve buna bağlı olarak sunulan hizmetler de değişmektedir. Yenilenen hizmetleri kurumsal olan her alanda kendini göstermektedir. Gezici sağlık olarak adlandırılan mobil sağlık çağımızın yenilenen hizmet anlayışının bir sonucudur. Hizmetlerin daha hızlı ve ulaşılabilir olması amacıyla mobil sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Yasalarla çalışanların sağlığı güvence altına alınarak hem çalışanın hem de işverene fayda sağlayan mobil sağlık giderek yaygınlaşan bir hizmettir.

Mobil sağlık, işyerlerinde çalışan kişilerin düzenli muayeneleri ve tahlillerinin yapılmasını sağlayan mobil araçlarla götürülen sağlık hizmetidir. İş sağlığı için en temel faktör çalışanların sağlığıdır. 6331 Sayılı iş kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliğini sağlamada işverenlere sorumluluklar yüklenmektedir. Bu kapsamda; işyerlerinin daha güvenli bir alan haline getirilmesi, çalışanların sağlıklı koşullarda ve sağlıklı bir şekilde çalışması için düzenli sağlık kontrollerinin yapılması kanun kapsamında işverenlerin yükümlülüğündedir.

Mobil sağlık hizmetlerine başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Muayenelerin zorunlu olması işverenleri mobil sağlık hizmetlerine yöneltmektedir. Diğer türlü çalışanların muayeneler için farklı sağlık kurumlarına gitmesi, sıra bekleme ve sonuçların alınması zaman ve işgücü kaybına yol açmaktadır.

Mobil sağlık hizmetlerinin sıklığını tehlike sınıfları belirlemektedir. Bu amaçla az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere firmaların dahil edildiği üç sınıf bulunmaktadır.

  • Az tehlikeli sınıflara ait firmalar 5 yılda bir
  • Tehlikeli sınıflara ait firmalar 3 yılda bir
  • Çok tehlikeli sınıflara ait firmalar ise yılda 1 kez mobil sağlık hizmetleri almakla yükümlüdür.

belirledikleri gün ve zamanda yükümlülüklerini yerine getirir. Bunu için çalışanların; işe girerken, iş değişikliği yaparken, sağlık raporu süreleri dolduğu zaman ve herhangi bir problem yaşanmadığı zamanlarda da sağlık taraması yapılması gerekmektedir. İşverenler açısından işgücü kayıplarının en aza indirgenmesi ve buna bağlı olarak verimliliğin artırılması hedeflenmektedir.

Mobil sağlık hizmetlerinin işleyişi;

  • Çalışan kişilerin kanun kapsamında olan sağlık kontrolleri ve tahlilleri mobil sağlık hizmetleri yoluyla gerçekleştirilir.
  • Mobil sağlık hizmeti veren sağlık personelleri belli başlı eğitimlerden geçtikten sonra göreve başlamaktadır.
  • Mobil sağlık hizmetlerini veren doktor ve sağlık personelleri işyeri hekimliği bünyesinde görevlendirilir.
  • Sağlık kontrolü ve tahliller neticesinde sağlık durumu riskli olan çalışanlar kısa sürede tedavi edilir.

Nereden Alınır?

İşyeri çalışanlarının periyodik olarak sağlık muayenelerini yapmak amacıyla faaliyet gösteren mobil sağlık hizmetleri uygun koşullarda dizayn edilmiş özel donanımlı araçlarda verilmektedir. İşverenler çalışanların sağlık muayenelerini düzenli olarak yaptırmak için OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) firmalarına başvurmalıdır. İş Sağlık Müdürlükleri tarafından yetki verilen OSGB firmalarından mobil sağlık hizmetleri alınmaktadır. OSGB firmaları mobil sağlık araçlarıyla hizmet vermektedir.

Fiyatı Ne Kadar?

Bakanlık tarafından yetkilendirilen OSGB firmaları arasında fiyat farkı çok olmaması gerekir. Bu durum hekim ve uzman giderlerinin aynı olmasından kaynaklanır. Diğer yandan görevli uzman veya hekimin niteliğine göre %20 fiyat farkı olabilmektedir. Ayrıca firmaların yapısı ve ait olduğu tehlike sınıfına göre kişi başı ya da saat bazlı fiyatlar konabilir.

Çok tehlikeli sınıfta olan bir firmada aylık işe giriş ve çıkışlar çok olacağı için kişi başı fiyat belirlenebilir. Az tehlikeli sınıfta olan bir firmada ise kişi başı fiyattan ziyade hekim ve uzman saat ücreti baz alınarak fiyat belirlenir. İşveren ve firmanın anlaşma koşulları da fiyatları etkilemektedir.

Mobil Sağlık İstanbul

Gelişen hizmet ve teknolojilerin ilk yerleştiği şehirlerden biri olan İstanbul mobil sağlık hizmetlerinde merkezi konumda yer almaktadır. Faaliyete geçen pek çok firma merkez olarak İstanbul’u seçmektedir. İşverenlere yasal olarak zorunlu hale getirilen iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden dolayı mobil sağlık hizmeti veren pek çok firma bulunmaktadır. Bu firmalar arasında Türkiye genelinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli firmalar da bulunmaktadır.

Yetkili OSGB firmalarının kalite ve niteliği değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle işverenlerin nitelikli firmayı seçerken titiz davranması gerekir. OSGB ile anlaşma feshedilebilmektedir. Fakat işyerine verdiği zararı telafi etmesi oldukça zordur. İş sağlığı ve güvenliği iş hayatının bir gerekliliği olarak konumlanmaktadır. Yasal yükümlülükleri dikkatle inceleyerek ve doğru OSGB firması ile anlaşarak işverenler pek çok faydası olan yükümlülüklerini daha iyi bir şekilde yerine getirebilirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.