Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

MİLLİ MARKALAR

T O R K U

Geçtiğimiz Kurban Bayramı arefesinde ŞEKER ve ÇİKOLATA satıcılarında TORKU marka ürün almak istedim. Bu satıcılardan Samsun İlk adım merkez ilçesinde yerleşik onlarca mağaza, AVM ve yol üzerlerinde kurulan seyyar tezgahların hiç birinde TORKU mamülü bulamadım. Bir tekinde” camında Torku mamülleri” yazmasına rağmen, bisküvitten başka bir çeşidinin olmadığını söyledi.

İlçede yüzlerce mağaza ile hizmet veren, AVM, lerden BİM, 101, SOK VE DİĞERLERİNDE de aynı görüntü vardı. MİLLİ MARKA TORKU YOKTU. da diğer YABANCI İSİMLER YAZAN ne idügü belirsiz mal ve markalar vardı.

Bir ata sözümüz var. HIRSIZ İÇERDE OLUNCA KAPI KİLİT TUTMAZ, diye. Bir esnafa sordum bu hal nedir diye.

DİĞER FİRMALAR BAYRAM ÖNCESİ TİCARETTE KONSİNYE DENİLEN, SATICIYA İSTEDİĞİ MALI İSTEDİĞİ KADAR VERİR, O DÖNEMDE SATABİLDİĞİ KADARINI SATAR ELİNDE KALANI DA İSTERSE İADE EDER. SATILANIN BEDELİNE ÖDER. Torku dışındaki , Diğer firmalar öteden beri bu sistemle çalışmaktadır. TORKU ise bu sistemin dışında AL GÜLÜM,VER GÜLÜM çalıştığından, BAYRAM SATIŞLARINDA PİYASAYA GİREMEMEKTEDİR. BU HALDE DE GİRME SANSI YOKTUR.

 

PEKİ ; Uygulanan bu satış sistemi kime ne yarar sağlamaktadır. Milli marka diye reklamı yapılan, gıda mamullerinin diğer firmalarla REKABET etme şansı bu uygulama ile durdurulmuş demektir.

Bu konuda TORKU nun PAZARLAMA konusunda, PİYASA ŞARTLARINI ANALİZ ETMEDİĞİ veya EDEMEDİĞİ gerçeği ortaya çıkmaktadır. İlgilisi varsa köşemizden duyurulur ?

 

ÇAY KUR ve DİDİ

ÇAY KUR da MİLLİ MARKA, aynı TORKU daki gibi. AVM lerden, BÜFELERE, ÇAY OCAKLARI, KAFELER de CAY KURUN SOĞUK ÇAYI DİDİ yi, bir çoğunda BULMAK MÜMKÜN OLMADI .bir kaç yerde buldu isem de DİDİ nin büyük boy soğuk çayı yerine, taklitçi firmaların boyutundaki küçük kutu olanlarını gördüm. Yine bir kaçına sordum. Diger taklit üreten, yabancı menşeli marka temsilcileri her gün mallarını pazarlamak için kapılarımızı aşındırırken. DİDİ satan firmanın adamları hiç kapımıza uğramıyor cevabını aldım, Bunları kim idare eder ve KONTROL eder bilmiyorum. Ancak bir aksaklık olduğu ortada. İnsan aklına çok şeyler geliyor.

Bir iki sene önce, MAKİNA KİMYANIN müdürünün Milli silahımızın planlarını satmak için Amerikaya kadar uzanan macerası, Milliyetçi bir ABD deki Türk ün ihbarı ile yakalanması olayını yaşadık. MİLLİLEŞME mücadelesi veren firmalar içinde görülen bu aksaklıkların da çok yönlü sağlam müfettişler tarafından incelenmesi gereklidir. ÜLKEMİZİN EKONOMİK BİR SAVAŞ İÇİNDE OLDUĞU GERÇEĞİ KARŞISINDA, MENFAAT VE ÇIKAR İÇİN, EKMEK YEDİKLERİ YERLERE İHANET ETMELERİ İHTİMALİ DAİMA GÖZ ÖNÜNDE TUTULMALI ve TEDBİR ALINMALI KONTROL EDİLMELİDİR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR