MEYVE ÜRETİCİLERİNİN DİKKAT

MEYVE ÜRETİCİLERİNİN DİKKAT
Samsun Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şubesi teknik elemanlarınca...

Samsun’da bulunan Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler doğrultusunda, bitki fenolojisi ve iklim koşullarının da değerlendirilmesi sonucunda; 21/05/2015 tarihi itibariyle Elma İç Kurdu zararlısının birinci dölü için ilaçlı mücadele zamanının geldiği tespit edildi. Çiftçilerin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı, Elma, Armut Ceviz ve Ayva bahçelerini ilaçlamaları gerekmekte. Kullanılan İlacın etki süresine bağlı olarak bu ilaçlamadan sonra 10-15 gün ara ile ikinci ve üçüncü ilaçlamalar da ihmal edilmeli.

Elma İç Kurdu, elma ağaçlarının en önemli zararlısıdır. Doğrudan meyve zararlısı olan larvalar, meyveleri delerek galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır. Bütün bunların sonucu olarak meyvele­rin dökülmesine, ağaçta kalabilen meyvelerin ise nitelik ve niceliklerinin bozulma­sına ve dolayısıyla elmanın piyasadaki değerinin düşmesine neden olmaktadır. Mücadelesi yapılmayan bahçelerdeki zararı %60, hatta %100'e kadar çıkabil­mektedir. İlkbaharda çıkan kelebekler yumurtalarını, ekseriyetle meyve buketlerine yakın olan yapraklara veya genç meyvelerin üzerine bırakır.

Yumurtadan çıkan larvaların çıkışı ile meyveye giriş arasındaki süre, birçok etkenlere bağlı olmak üzere, genellikle 4-8 saat arasında değişir. Meyveye giriş Öncesi larva çok hassas olduğundan; rüzgâr, yağmur veya predatörlerden (avcı böceklerden) dolayı yüksek oranda ölüm olabilmektedir. Bu dönem Elma iç kurduna karşı mücadele zamanlamasında çok önemlidir. Çünkü larvaların meyveye girmeden yok edilmesi gerekmekte.

Meyve içinde 30-40 gün beslenerek olgunlaşan larva, ağaç gövdesinin çatlamış kabukları arasında veya toprakta bulunan kalıntılar arasında kokon örmek üzere meyveyi terk eder Bunlar daha sonra pupa olarak, ya aynı yılın yaz erginleri şeklinde veya pupa olmayıp, diyapoza geçmeleri halinde ise ertesi yıl ilkbaharda, birinci döl erginleri ile birlikte çıkmaktadır. Ülkemizde Elma iç kurdu genellikle 2 döl, bazı yer ve yıllarda 3 döl verebilmek­te.

            Konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail KIRMACI, İç kurdu mücadelesinde ilk ilaçlama  zamanın doğru biçimde tespit edilmesinin önemli olduğu; kullanılan Zirai Mücadele İlaçlarını Reçete ettirmek için üreticilerimizin en yakın Gıda  Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgileri almalarının üreticilerin ve  ülke ekonomisinin yararına olacağını söyledi.                                                                                

               

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.