MEVLİD KANDİLİ

Pazartesiyi salı gününe bağlayan bu gece Mevlid Kandilidir. Peygamberimizin doğduğu geceye Mevlid Kandili denir. Osmanlı zamanında böylesi önemli gecelerim ilanını yapmak ve bilinmesini sağlamak üzere cami ve minarelerde  kandil yakıldığı için bu gecelere ayrıca genel bir isim olarak Mevlid Kandili denmiştir. Bu geleneksel isim bizim toplumumuz tarafından benimsenmiş, özelliği olan geceler için Kandil ifadesi kullanılır hâle gelmiştir. Diğer islâm toplumlarında "Kandil Gecesi" diye bir kavram, anlatım ve hatırlatma şekli yoktur. 
        Allah c.c.ın yarattığı ve buyurduğu her konuda insanlar için bir hayır ve hikmet vardır. Rum suresi 22. ayette Yüce Allah; "Onun ayetlerinden birisi de yeri ve göğü yaratması, dillerimizin ve renklerimizin ayrı ayrı olmasıdır. Muhakkak bunda bilgili olanlar için ibret vardır" buyurarak kullarına lütfunu hatırlamıştır. 
       Tüm insanlar için hidayet rehberi olan Peygamberimizi Ahzap suresi 40.ayette  tanıtan Yüce Rabbimiz; "Muhammed (s.a.v.) kimsenin babası ve oğlu değildir. O Allah'ın elçisi, Nebilerin sonuncusudur" buyurmuş, böylece Peygamberimizin görevini ve görev alanının insanlığa bildirmiştir. 
       Peygamberimiz kendisini tarif ederken,  "Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyurarak, ümmet için Peygamberimizin önem, anlam ve yerini bildirmiştir. İslamın insanlara sunduğu her sorumluluk, külfet değil nimettir. Dünya imtihan yeri, ibadetler güzel ahlak vesilesi, güzel ahlâk da imtihanın kazanılma şeklidir. Bu gece doğumunun 1447.senesini idrak edeceğimiz Peygamberimiz de kulluk imtihanının kazanılma yollarını gösteren Allah'ın elçisidir. 
       Peygamberi olmayan hiç bir ümmet ve millet yoktur. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa s.a.v. de tüm insanlığın Peygamberi, yol göstericisi, uyarıcısıdır. Yüce Allah Enbiya suresi 107.ayette; "Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik" buyurmuştur. Rahmet elçisi olan Peygamberimizin her söylediği ve yaptığı vahyin ürünüdür. O kendi hevâ ve hevesinden hiçbir şey söylememektedir. Kur'anın yaşanır hâli olan Peygamberimiz, her insan için her konuda örnek ve rehberdir. 
        Doğumundan iki ay önce babası, 6 yaşındayken annesi, 8 yaşındayken dedesi vefat eden Peygamberimizin bu süreci, yetim doğup zorluklarla yaşaması ayrı bir ibret ve hikmet vesilesidir. 12 Rebiül Evvel  571 tarihinde doğan Peygamberimize, Dedesi Muhammed, annesi Ahmet ismini vermiştir. 4 yaşına kadar süt annesi Halime annemiz tarafından büyütülen Peygamberimizin hayatı hep zorlu ama hep düzgün geçmiştir. Peygamberlik öncesi 40 yıllık hayatında, hiçbir olumsuz söz ve davranışı olmamıştır. 
       Cahiliye devrinde doğup büyümesine rağmen, kötü alışkanlık sahibi olmamış, putlara tapmamış, haram yememiş, insanların haklarının aranmasında da sorumluluk almıştır. 25 yaşında Hz. Hatice annemizle evlenen Peygamberimizin, 6 sı Hatice annemizden olmak üzere 7 çocuğu olmuştur. 35 yaşında Kâbe hakemliği yapan Peygamberimiz 40 yaşında Yüce Allah tarafından Peygamber olarak görevlendirilmiştir.  
      Peygamberimizin doğumunu kutlarken, Onu hatırlamakla birlekte en önemlisi Onu anlamaktır. Peygamberi anlayışı sahip olmayan herkes cahiliyye insanıdir. Cahillik; bilgisizlik değil ahlaksızlıktır. Peygamberi modeli rehber almayan ve örnek  görmeyen mutlaka hatalı ve kusurlu bir hayat yaşayacaktır. Peygamberimizi anlamak; Onu örnek ve rehber kabul etmekle sağlanır. Bıraktığı manevi miras Kur'an ve Sünnettir. Bu gece bunun tefekkürünün yapılması, gecenin en iyi şekilde ihyası olacaktır.
      Kandilin; ülkemiz, milletiniz ve insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR