Merkez'in hamlesi 2 kuruş etki etti

Merkez'in hamlesi 2 kuruş etki etti
Merkez Bankası'nın, dolardaki tırmanışı frenlemek üzere dolar ve euro için uyguladığı döviz depo faizlerini 3-4 puan düşürmesi, doları 2 kuruş aşağıya çekti.

Cuma günü 2.6470 lira ile yeni zirveye yükselen dolar, haftaya 2.62 seviyelerinde başladı. Merkez Bankası'nın döviz depo faizlerini 3-4 puan düşürmesiyle 2.5996 düzeyine kadar indikten sonra toparlandı ve 2.60 liranın hemen üzerinde hareket etmeye başladı.

Karar öncesi 2.84 lira dolayında olan euro da faizlerin düşürülmesiyle 2.82 liraya çekildi.

Haftaya 81 bin 206 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi de doların 2.60'ın altına düştüğü sıralarda 81 bin 526 puana kadar yükseldikten sonra, geçen haftanın kapanışından yüzde 1.41 artışla 81 bin 409 puana geriledi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın döviz depo faizlerini düşürmesiyle tercihini dolar yönünde kullandığını ifade ederek, "Merkez Bankası döviz ile ilgili adımlar attı" dedi ve ekledi:

"Ancak Türkiye'deki döviz talebinin nedenini araştırmak lazım. Dövizde kıtlık olduğu için yukarı gitmiyor. Merkez'in attığı bu adımı çok başarılı bulmuyorum. Piyasadaki dövizi alacağına kendi vermeyi hedefliyor. Merkez'in dövizle ilgili kendi üzerinde borçlanmayı, bankacılık sektörünü fonlamayı amaçlıyor. Bu piyasanın beklediği bir adım değildi. Dolarda ki yükselişi terse çevirecek bir adım değildi."

"BİR FAİZ İNDİRİMİNİN KAPISINI AÇIK BIRAKIYOR"

Merkez Bankası'nın dolardaki yükselişi döviz yönünden adımlarla engelleyemeyeceğini belirten Uskuay, "Bu tercihi gösterdi ki, lira cinsinden gitmeyecek, döviz cinsinden hareket edecek. Bu çok etkili bir yöntem değil. Merkez lira cinsinden adım atmadığı için 17 Mart'ta hala bir faiz indirimin kapısını açık bırakıyor. Faiz indirimiyle dolarda ki olumsuz etkiler tekrar eder" diye konuştu.

"SANAYİ RAKAMLARI 6 SENEDİR İLK DEFA NAGATİF BÖLGEYE GEÇTİ"

Gökhan Uskuay, TÜİK'in bugün açıkladığı sanayi üretim verilerinde ki gerilemeye dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sanayi rakamları Eylül 2009'dan bu yana 6 senedir ilk defa negatif bölgeye geçti. Şubat ve Mart ayında da eksi seyredecek. Bu da ekonomiyi hareketlendirmek için Mart ve Nisan'da faiz indirimi baskısıyla karşılanabilir. Son çeyrek büyüme rakamının olumsuz gelmesiyle lira cinsinden faiz indirmek zorunda kalacak bu da kur üzerinde etki etmeyecek." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.