MEME KANSERİ'NİN BELİRTİLERİ

MEME KANSERİ'NİN BELİRTİLERİ
'Hastalık belirti göstermeyebilir, mutlaka test yaptırın'

 

 

 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından gerçekleştirilen 'Sağlık Konferansı'nda Meme ve Rahim kanseri hakkında önemli bilgiler verilirken, kadınların yaptıracağı bazı testlerin, hastalığın erken teşhisinde hayati önem taşıdığına dikkat çekildi.

AK Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından organize edilen, Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nin Kanser Hastalığı hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturmaya yönelik gerçekleştirdiği, 'Sağlık Konferansı' Acem Tekkesi'nde yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak ve Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Piri Mantar'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerin açılış sunuşu yapan AK Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanı Halime Kesmen, "İlçe Kadın Kolları Başkanlığımız tarafından rutin faliyetler kapsamında gerçekleştirdiğimiz programlarımızın birini daha "Kanser Haftası" dolayısıyla Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri uzman doktorlarının katılımı ile yapıyoruz. Bize bu programımızın yapımında desteğini esirgemeyen ve çalışmalarımıza katkı sağlayan, Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'ne, İlçe Başkanımız Adnan Varol beye, İlkadım Belediye Başkanımız Erdoğan Tok beye teşekkür ediyoruz. Alanında uzman doktorlarımız bizlere kanser konusunda bilgi verecekler, sizlerinde soruları varsa bunlara konuşma bitiminde cevaplandıracaklardır." diyerek sözü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Piri Mantar'a bıraktı.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Rahim kanseri ve Pap Smear testi hakkında bilgiler veren Uzman Op. Dr. Özge Piri Mantar, "Rahim kanseri, adından da anlaşılacağı gibi sadece kadınlarda görülen kanser türüdür. Kadınlarda sıklıkla görülen kanser türleri arasında en tehlikeli sıramalarında yer almaktadır. Rahim kanseri, genellikle menopoz dönemine yakın ve menopozu takip eden yıllarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle 50-60 yaşlar arasında görülür.

Rahim kanseri, çok eşlilik durumları, insanlarda mevcut olan hastalıkların rahimde tümör oluşturmasına sebep olabilmektedir. Düşük sosyo- ekonomik düzeyden dolayı kişisel bakımların yapılmaması, Viral ve bakterial enfeksiyonlara karşı önlem alınmaması, Sigara ve alkol kullanımı,

C vitamini eksikliği yüzünden bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olması gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Bu hastalıkta da erken teşhis çok önemlidir. Bunun için 18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın yılda bir kez düzenli olarak Pap Smear testi yaptırması gerekmektedir. Bu anlamda bayanların olumsuz bir düşünceye kapılmadan mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir" dedi. 

Kadınlarda sıkça görülen Meme Kanseri hakkında bilgi veren Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak ise , "Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda yaşam boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden de kaynaklanabilir.

Hastalığın belirtileri; Memede veya koltukaltında ele gelen kitle, Meme başından akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli), Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu, Meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma), Meme cildinde yara veya kızarıklık, Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması, Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.) bayanlar bu ve bunun gibi bir durum fark etmişler ise hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekiyor.

Fakat bazı hastalarda bu belirtilerin hiçbirisi olmuyor ve kanser yalnızca, mamografi incelemesiyle de tespit edilebiliyor. Bunu da unutmamak gerekiyor. 

Bu anlamda kadınların 20 yaşından sonra her iki memesini de ayda bir kez kontrol etmesi ve 2-3 yılda bir doktor muayenesinden geçmesi gerekli. Meme muayenesinin olmazsa olmazı mamografidir. Kadınlar, 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmeli ve eğer birinci derece akrabalarda meme kanseri varsa, sıkı takip altında olmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

Soru - cevap şeklinde devam eden konferans, bazı katılımcılara ücretsiz chek-up verilmesiyle son buldu.Program sonunda  Ak Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanı Halime Kesmenbilgilendirme yapan doktorlara teşekkür ederek benzer programların devam edeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.