• BIST 106.239
  • Altın 161,217
  • Dolar 3,8713
  • Euro 4,5671
  • Samsun 6 °C
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 13 °C
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan

MEMDUH ÜN HAYATINI KAYBETTİ

MEMDUH ÜN HAYATINI KAYBETTİ
TÜRK Sineması'nın kilometre taşlarından, yönetmen Memduh Ün Bodrum'da 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Memduh Ün için Pazartesi günü saat 11:00'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Profesör Sami Şekeroğlu Sinema - TV Merkezi'nde anma töreni düzenlenecek.Ünlü yönetmen 20 Ekim Salı günü Bodrum Torba Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum Torba Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Türk Sineması’nın efsane yönetmeni  ve sinema sanatçısı Fatma Girik’in 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün, bu sabah 10:15 saatlerinde  9 aydır tedavi gördüğü Bodrum'da Acıbadem Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

HÂLÂ İNANAMIYORUM

95 yaşındaki  usta yönetmen Kasım ayından beri yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı akciğerlerinde sıvı birikmesi, yüksek tansiyon nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Usta yönetmeni bir an olsun yalnız bırakmayan, 9 aydır hastanede yanı başında bekleyen hayat arkadaşı Fatma Girik ‘’ O benim her şeyimdi. 56 yıllık hayat arkadaşımdı. Ben ailemden çok O'nunla birlikteydim. Hâlâ inanamıyorum’’ diyebildi.
95 yaşındaki yönetmenin vefatının ardından Yeşilçam sanatçıları ve emektarları ise Girik’i tek tek arayarak taziyelerini bildirdi.Memduh Ün yarın Torba'da toprağa verilecek.

MEMDUH ÜN KİMDİR?

Memduh Ün (d. 14 Mart 1920 - ö. 16 Ekim 2015, Bodrum) Türk futbolcu, sinema yönetmeni, oyuncu, senarist, yapımcı.

Beşiktaş'ın 1940-41 sezonu şampiyon bitiren kadroda futbolcu olarak görev yapan Memduh Ün futboldan koptuktan sonra Turhan Ün takma adıyla 1947'de sinemada oyuncu olarak yer aldı, 1951'de Arşavir Alyanak'la birlikte Yakut Film adlı bir şirket kurdu. Yönetmenlik deneyimini geliştirince bu kez kendi adına Uğur Film adında bir şirket kurarak çalışmalarını sürdürdü. Oyunculuk, yönetmenlik ve yapımcılığın yanı sıra, film senaryoları da yazdı. Ayrıca bir filmin müziğini, iki filmin de kurgusunu yapmıştır.

Sinema Sanatçısı Fatma Girik'le birliktedir. Halihazırda resmen başka biriyle evlidir.

Ödülleri:
1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Namusum İçin
1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, İnsanlar Yaşadıkça
3. Ankara Film Şenliği, 1990, İkinci Film, Bütün Kapılar Kapalıydı
3. Ankara Film Şenliği, 1990, En İyi Kurgu Bütün Kapılar Kapalıydı
27. Antalya Film Şenliği, 1990, Jüri Özel Ödülü
35. Antalya Film Şenliği, 1998, Yaşam Boyu Onur Ödülü
Türk Filmleri Yarışması, 1961, En İyi Yönetmen Kırık Çanaklar

Filmografisi:
Oyuncu Olarak:
Sinema Bir Mucizedir - 2005
Düş Gezginleri - 1992
Gün Ortasında Karanlık - 1990
Vazife Uğruna - 1986
Garip-1986
Kahreden Gençlik - 1985
Dağınık Yatak - 1984
Çarıklı Milyoner - 1983
Yaşamak Seninle Güzel - 1982
Gülsüm Ana - 1982
Zübük - 1980
Orta Direk Şaban
Vah Başımıza Gelenler - 1979
Köşe Kapmaca - 1979
Bekçiler Kralı - 1979
Derdim Dünyadan Büyük - 1978
Cemil Dönüyor - 1977
Yıkılmayan Adam - 1977
Delicesine - 1976
İki Arkadaş - 1976
Feryat - 1972
Umutsuzlar - 1971
İnsanlar Yaşadıkça - 1969
Canın Cehenneme - 1965
Kırık Hayatlar - 1965
İstanbul'un Kızları - 1964
Ayşecik Yavru Melek - 1962
Ölüm Perdesi - 1960
Namus Uğruna - 1960
Ölüm Peşimizde - 1960
Ana Hasreti / Dertli Ana - 1958
Yetim Ömer - 1957
Zeynebin Aşkı / Güllü Fatma - 1957
Ana Hasreti - 1956
Günahkar Baba - 1955
Öp Babanın Elini - 1955
Yetim Yavrular - 1955
Yaban Kız - 1954
Uç Baba Torik - 1953
Aşk Izdırabtır - 1953
Onu Ben Öldürdüm - 1952
Hayat Acıları / Gülnaz - 1951
Karadeniz Postası - 1949
Damga - 1948
Filmleri (Yönetmen):
Sinema Bir Mucizedir / Büyülü Fener - 2005
Yer Çekimli Aşklar - 1995
Zıkkımın Kökü - 1992
Bütün Kapılar Kapalıydı - 1990
Gün Ortasında Karanlık - 1990
Gönül Dostları - 1987
Garip - 1986
Postacı - 1984
Gülsüm Ana - 1982
Kaçak - 1982
Kanlı Nigar - 1981
Devlet Kuşu - 1980
Cevriyem - 1978
Bir Tanem - 1977
Cellat - 1975
Ağrı Dağı Efsanesi - 1975
Kadınım - 1975
Yaralı - 1973
Gönülden Yaralılar - 1973
Toprak Ana - 1973
Murat İle Nazlı - 1972
Para - 1972
Sezercik Aslan Parçası - 1972
Üç Arkadaş - 1971
Kara Peçe - 1970
Büyük Yemin - 1969
İnsanlar Yaşadıkça - 1969
İlk ve Son - 1968
Vuruldum Bu Kıza - 1968
Zilli Nazife - 1967
Son Gece - 1967
Aslan Yürekli Kabadayı - 1967
Yaprak Dökümü - 1967
Fakir Çocuklar - 1966
Aslan Pençesi - 1966
Altın Çocuk - 1966
Vahşi Sevda - 1966
Namusum İçin - 1965
Yıldız Tepe - 1965
Dağ Başını Duman Almış - 1964
Öp Annemin Elini - 1964
Ağaçlar Ayakta Ölür - 1964
Halk Çocuğu - 1964
Kanun Karşısında - 1964
Kırk Küçük Anne - 1964
Çapkın Kız - 1963
Yavaş Gel Güzelim - 1963
Bire On Vardı - 1963
Kısmetin En Güzeli - 1962
Üç Tekerlekli Bisiklet - 1962
Akasyalar Açarken - 1962
Belalı Torun - 1962
Güneş Doğmasın - 1961
Avare Mustafa - 1961
Boş Yuva - 1961
Mahallenin Sevgilisi - 1960
Ölüm Peşimizde - 1960
Ateşten Damla - 1960
Ayşecik - 1960
Bir Serseri - 1960
Kırık Çanaklar - 1960
Murada Ereceğiz - 1958
Çoban Kızı - 1958
Üç Arkadaş - 1958
Ayşe'nin Çilesi - 1958
Zeynebin Aşkı / Güllü Fatma - 1957
Yetim Ömer - 1957
Zeynep'ın İntikamı - 1956
Piç / Kahpe Dünya - 1956
Ana Hasreti - 1956
Düşman Aşıklar - 1955
Öp Babanın Elini - 1955
Yetim Yavrular - 1955

MEMDUH ÜN'ÜN ARDINDAN DOSTLARI NE DEDİ

CÜNEYT ARKIN

Çok üzüldüm. Sinema varsa onların yüzünden varoldu. böylesi halka yayıldı. Türk halkının değerlerine çok önem verirlerdi. Bu birbirini sevmek, birbirine değer vermektir. Memduh Ün buna çok dikkat ederdi. o dönemlere dikkat ederseniz Türk halkında bir ayrışma yoktu. Bunun mimarları Memduh Ün'lerdi, Atıf Yılmaz'lardı...
Memduh Ün çok özel bir insandı. Ben onunla abi kardeş gibiydim. Sonra çok yakın dost olduk. Tüm molalarında sanat konuşurdu. 
Güzel insandı... Hayatı güzel yanından alan biriydi.
Hastanede olduğu sürede kendisiyle görüşemedim ama Fatma Girik ile konuştum. En son İstanbul'dayken ziyaretine gitmiştim. Müthiş bir hafızası vardı. Önemli bir insandı.

SÜLEYMAN TURAN

Şu an duydum ve çok üzgünüm. Memduh abi rahatsızdı biliyorduk. Fatma Hanım bir an olsun yanından ayrılmadı. İnanılmaz bir dayanışma içindeydi. Memduh Ün, Türk sinemasının yapı taşlarındandı. İnanılmaz bir figürdü. Çok önemli bir sinema adamıydı ama her şeyden öte çok önemli bir insandı.
Kaçınılmaz son. Ciddi anlamda çok üzgünüm. Ne yazık ki ben onunla çalışma fırsatını hiç bulamadım ama çok isterdim. 
Çok büyük bir değeri kaybettik. Başımız sağolsun.

FİLİZ AKIN

Şimdi duydum şaşkınlık içindeyim. Memduh Bey hem Türk sineması için hem de benim için çok önemliydi. Beni sinemaya başlamam için ikna eden insandı. Ankara'ya geldi ve bana bu yolu açtı. İlk yönetmenimdi. Aksi görünüşünün ardında bambaşka bir insan vardı. Hiçbir zaman yeri doldurulamayacaktır. Çünkü o dönem bitti, böyle insanlar da bitti. Türk sinemasının başı sağolsun.

 TÜRKAN ŞORAY

Sinema bir değerini daha kaybetti. Memduh Ün sinemanın temel taşlarından biriydi. Maalesef ki onu da yitirdik.  Sevgili arkadaşım Fatma Girik’in acısını yürekten paylaşıyorum.

PERİHAN SAVAŞ

Memduh Ün, Türk Sinemasının en önemli değer taşlarından biriydi. Kendisine çok saygı duyardım. Türk Sineması için büyük bir kayıp. Fatma Girik'e de sabırlar diliyorum

HALE SOYGAZİ
Türk Sineması’nın çok değerli bir ismi, prodüktör ve  yönetmendi. Memduh Ün sinemamızın  temel taşlarından biridir. Türk Sineması’nın başı sağ olsun. Fatma Girik’in acısını paylaşıyorum, sabırlar diliyorum.

 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • SAMSUN “NART ATEŞİ”Nİ ÇOK SEVDİ15 Ekim 2016 Cumartesi 13:24
  • NOTRE DAME'IN KAMBURU SAHNEDE12 Ekim 2016 Çarşamba 13:53
  • TARIK AKAN'I KAYBETTİK17 Eylül 2016 Cumartesi 11:40
  • NART ATEŞİ OPERA'DA15 Eylül 2016 Perşembe 14:50
  • KÖŞK-Ü MUAMMA GÜLDÜRDÜ27 Haziran 2016 Pazartesi 15:15
  • ÇANAKKALE RUHU SAMSUN'DA21 Mayıs 2016 Cumartesi 12:57
  • ÇOCUKLAR TİYATRO İLE BULUŞTU17 Mayıs 2016 Salı 13:11
  • Operadan Yaz’a Merhaba Konseri16 Mayıs 2016 Pazartesi 13:41
  • Terme Belediyesi’nden Çocuklara Tiyatro07 Mayıs 2016 Cumartesi 13:54
  • “Hurrem Sultan” ile Kutlanıyor28 Nisan 2016 Perşembe 15:56
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim