Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

İLKADIM VE ATAKUM SEÇİMLERİ

Samsun'da bu iki büyük ilçeyi 2009 yerel seçimlerinde AK Parti adayları kaybetti. 2014 yerel seçimlerinde İlkadım’ı MHP, Atakum’u CHP adayları kazandı. 2019 yerel seçimlerinde de Cumhur ittifakı AK Parti adayları tekrar kaybetti. Millet İttifakı adayları İlkadım’ı İyi Parti adayı,  Atakum’u CHP adayı kazandı. Yani bu iki ilçede belediye başkanlığı iki dönem üst üste kimseye nasip olmadı. Çok düşük oylarla alınıp verildi. 

İlkadım seçimlerinde mevcut belediye başkanı ve tekrar Cumhur İttifakı  AK Parti adayı olan Erdoğan TOK seçim kampanyasında örnek bir çalışma sergiledi. Değil Samsun'da Türkiye de böyle bir yerel seçim kampanyası sayılı yerlerde olmuştur. 

Özellikle İlkadım AK Parti ilçe başkanı Oktay Avcı ve teşkilatı, belediye meclis üyeleri seçim çalışmalarında üstün bir performans gösterdi. 

Seçimi kaybetme nedenlerini değerlendirdiğimizde parti içi ve ittifak içi olumsuzlukların yanında iç hesaplaşma etkenleri dahil bir de göz ardı edilen seçim bölgeleri olmuştur.

Bu göz ardı edilen seçim bölgeleri bulvar altında kalan bölgelerdir.  Bu bölgelerdeki mahalleler seçim sürecinde hatırlanmakla kazanılacak yerler değildir. 

Özellikle CHP seçmeninin blok oylarının olduğu bu bölgeler de çok önceden çalışma yapmak, yeterli hizmeti vermek ve halkla bütünleşmek gereklidir. Bu zamanında yapılmadığı için CHP blok oyları seçimin sonucuna büyük etken olmuştur.

Bu bölgelerdeki CHP oylarının sandığa gitmesine en büyük etken ise İlkadım CHP İlçe Başkanı Fatih Türkel ve örgütü olmuştur. Bu seçimin kazanılma etkenlerinin en önemlisi Başkan Fatih Türkel'in dik duruşu sistemli çalışmasıdır. Bunu inkar eden 2014 yerel seçimleri ile 2019 yerel seçimlerinin oy farkını görünce anlayacaktır.

Sonuç olarak, İlkadım seçimleri Erdoğan Tok ve AK parti ilçe başkanı Oktay Avcı ve teşkilatı sayesinde Belediye Meclis Üyeleri seçimini Cumhur İttifakı kazanmıştır. CHP İlçe Başkanı Fatih Türkel ve örgütünün CHP blok oylarının sandığa taşımadaki başarısı ile başkanlık seçimini Millet İttifakı kazanmıştır.  

Atakum da seçimi mevcut Belediye Başkanı İshak Taşçı da, Cumhur İttifakı AK Parti adayı Zihni Şahin de Millet İttifakı CHP adayı Cemil Deveci de kazandı.

Nasıl mı?

İshak Taşçı aday gösterilmedi, gösterilmemesine rağmen davet edildiği her çalışmada programda yer aldı. Sonuçta üstüne düşeni yaptı. Aday olmadığı için kaybedende o olmadı. Bu durumda kaybeden olmadığı için seçimden kazanmış çıktı. 

Zihni Şahin aday gösterildi. Gücünün yettiğince ona ne denildiyse yaptı. Bu seçimi daha ilk günden sen kazandın başkan dedikleri için rahattı. Kaybettiğini kimse söylemedi. Seçim kuruluna itirazların sonuna kadar sen başkansın dediler. O da kaybettiğinde kendini kazanmış gibi görüyordu. Aslında bu seçimlerin bana göre en kazançlısı Zihni Şahin oldu. Kaybederek kazanan kişi oldu. Bunu kendisine anlattım. O da bana hak verdi. “Her şerde bir hayır vardır.” dedi.

Cemil Deveci kazandı. Çünkü mazbatayı o aldı. Bugün başkanlık makamında görevinin başında oturuyor. 

İlkadım da Atakum da Samsun'un en gözde en büyük ilçeleridir. Yeni dönem her iki ilçemize de tekrar hayırlı olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR