MEHMET AKİF ANLATILDI

MEHMET AKİF ANLATILDI
ATAKUM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDE MEHMET AKİF ANLATILDI

Samsun Atakum Anadolu Lisesi öğrencilerine Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve kişiliği anlatıldı.

MEMUR SEN İl Temsilcisi Nejdet Güneysu koordinatörlüğünde gerçekleştirilen programa Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran katıldı.

Pogram MEMUR SEN Samsun İl Temsilcisi Nejdet Güneysu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Güneysu Akif’in bir Kur’an şairi olduğunu hatırlatarak “Akif örnek alınacak ve emrolunduğu gibi dost doğru bir Müslümandı” dedi.

Daha sonra söz alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık 63 yaşında vefat eden Akif’in hayatında Peygamberimizin hayatıyla benzerliklerin bulunduğunu, Akif’in de tıpkı Peygamber Efendimiz gibi ‘Emin’ sıfatına haiz olduğunu hatırlattı.

SAVAŞ YILLARI TUTANAĞI

Safahat’ın 10 yıl boyunca savaşlarla yaşamış bir milletin tanığı olduğunu da sözlerine ekleyen Sağlık, şöyle konuştu; “Akif Çanakkale Şehitlerine şiirini Berlin’de yazmıştır. Akif Milli Mücadele boyunca Türkiye’nin birçokyerinde bizzat Meclis tarafından İrşat ve Milli Mücadeleyi anlatması için görevlendirilmiştir. Akif ayrıca camilerde Müslümanları birlik ve beraberliği davet etmek için vaazlar da vermiştir.”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram Mehmet Akif’in insan ilişkilerinin günümüzde her Müslümana örnek olacak özellikte olduğu kaydederek, ‘Yumuşak başlıysam kim demiş uysal koyunum…’ diye devam eden şiirinin bir Müslüman için önemli bir hayat ve istikamet ölçüsü olabileceğini sözlerine ekledi.

Günümüzde Mehmet Akif Ersoy'a daha çok sahip çıkıldığını söyleyen Prof. Dr. Yavuz Bayram, "Mehmet Akif'i anlamak, sevmek ve ona minnet borcumuzu ödemek, ona birtakım güzel cümleler kurmakla sınırlı kalmamalıdır. Herkes yaptığı işlerde çok iyi olarak, emek harcayarak Ersoy'un bize çizdiği hedefe ulaştığı takdirde üstüne düşeni yapmış olur. Akif'e layık nesiller olmamız gerekiyor. Çünkü ülkenin geleceği iyi yetişmiş kuşaklarla mümkün olabilir" dedi.

Son olarak söz alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran ise Safahat’ta kadın ve kadın meselelerine dair bir sunum gerçekleştirdi.

Kuran konuşmasını, “Mehmet Akif’in yaşamış olduğu dönemde bir yandan kadının yüzyıllardır içinde bulunduğu mahrem alan zorlanmaya başlanmış, bir yandan da İslami kuralların gereği gibi bilinmemesinden dolayı kadın hor görülmüştür. Akif’in de bu şiirleriyle bu iki düşünceye birden savaş açmıştır” diyerek tamamladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.