MEDİNE "MEDENİYETİ"

Adı Yesrib olan ve Peygamberimizle birlikte tarih sahnesinde yer alan Medine; dünya medeniyetinin merkezi olmuştur.  Bu nedenle de adı Medine olarak isimlendirilmiştir. 

Arabistan topraklarında çoğrafi olarak var olan bir şehir, üzerinde oluşturulan hakka dayalı sistem nedeniyle medeniyetin beşiği olmuştur. 

Zulmün, haksızlığın, adaletsizliğin, işkencenin, kötü muamelenin yaygın şekilde uygulandığı bir dönem ve bölgede, İslâm dini yeni bir medeniyet inşaa etmiştir. Bu medeniyetin çekirdeği Medine olmuş, Medinede başlayan yeni medeniyet tüm dünyayı etkisi altına almıştır. 
 
Köleliği, vahşeti,  göz yaşı ve kanı ortadan kaldıran bir medeniyet inşaa edilmiştir Medine'de. İlke ve kuralları Yaratıcı kudretin mesajı doğrultusunda oluşturulan Medine medeniyeti, kan ve göz yaşını ortadan kaldırmıştır. 

Mekke sokaklarının kızgın kumlarında sürüklenen insanların baş tacı yapıldığı yeni  bir dönem oluşturmuştur Medine. İnsanın kölesi olanları Yaratanın kulu haline getirmiş, kendini ilah görenleri kölelerle aynı sofraya oturtmuş bir medeniyettir Medine. 

Kavgayı kaldırmış tevazuyu oluşturmuş, savaşı kaldırmış barışı sunmuş, kula kulluğu İlaha kulluğa dönüştürmüştür. Kulluğun kölelik değil, özgürlük olduğunu göstermiştir. 

Kavgayı aşka dönüştüren, vahşeti suhuletle savuşturan, eşleri meveddetle buluşturan bir yaşam şekli sunmuştur Medine. 

Medine; Medeniyetin adıdır. Medine; çoğrafi bir bölgenin adı olmaktan çok farklı bir anlam ifade eder. Medineyi, salt olarak  Arabistanda bir şehir görmek Medineyi anlamamak ve çözememektir.
 
21. yüzyılda var olan toplumsal sorunları çözecek adresin adıdır Medine. Bugün övülerek bahsedilen batı medeniyetinin değer yargıları, İslamın medine ile inşaa ettiği medeniyet kurallarına yetişememiştir.

Medine; infak ahlakıyla nifak bölücülüğünü ortadan kaldıran, insanlara renk ve bedenlerine göre değil, kalp ve imanlarına göre değer biçen bir anlayışı sunmuştur. 

Medine sözleşmesiyle, insanlığa önemli bir sistem ilkesi sunulmuştur. Bu ilkeler, gücün yerine mutabakat ve meşveret anlayışını koymuştur. İnsanlara hizmet için yarışı esas kabul etmiş, inancı nedeniyle kimseyi ötekileştirmemiştir.

Medine; medeniyetin markası, huzur ve mutluluğun adresidir. "Asrı Saadet"in günümüze ışık tutan örnek hali,  Medinenin tarifidir. Her konuda hakkı, hakikatı ve adaleti esas alan Medine medeniyeti; onurla yaşamanın da teminatıdır. 

Medine Medeniyeti; huzur, mutluluk, güven ve kardeşliktir. Hayatı duaya, hizmeti berekete, ömrü rahmete dönüştürmek; bu medeniyetin yaşanmasıyla gerçekleşir. 

Medine Medeniyetinde; kan, göz yaşı, zulüm yoktur. Bu medeniyette, eşlere ihanet, çocuklara cinayet söz konusu değildir. Saâdet ve selamet, refah ve fazilet bu medeniyetin hayata yansıyan güzellikleridir.

İslâm dünyasında ve müslüman topluluklarda Medine ruhuna ihtiyaç vardır. Huzur Medeniyetin tüm unsurlarını içinde bulunduran Medine Medeniyeti; Peygamberimizin vahye dayalı olarak kurduğu sistemin adıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR